Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El principal expert alemany en Catalanística, Til Stegmann, defensa la independència de Catalunya

‘Stegmann no tindria res en contra de que aquesta regió (Catalunya) esdevingués, algun dia, políticament autònoma en els marcs de la Unió Europea’, això és el que es podia llegir ahir en una informació distribuïda per l’agència alemanya de notícies, Dpa. El nom de Tilbert D. Stegmann és un dels més respectats en el món filològic alemany i la seva tasca al departament de romàniques de la ‘Goethe-Universität’ de Frankfurt li ha valgut el reconeixement i l’admiració de les lletres catalanes i que ara, a quinze dies de l’inici de la Fira del Llibre de Frankfurt -amb la cultura catalana com a convidada d’honor- defensi la independència de Catalunya ‘com un pas natural’, és, com a mínim, un motiu de ressò mediàtic a Alemanya. A continuació us oferim les declaracions del reputat filòleg.

Redacció
Redacció 26/09/2007

Til Stegmann, que va créixer a Barcelona com a fill del director de l’Escola Alemanya en plena dictadura franquista, és l’artífex de la biblioteca de catalanística més important fora dels propis territoris de parla catalana. La biblioteca, situada al mateix campus universitari, disposa d’un fons bibliogràfic format per més de 32.000 volums i 451 diaris. L’escriptor barceloní, Manuel Vázquez Montalbán, sense anar més lluny, el va qualificar com ‘l’àmic número 1 de Catalunya’ i l’any passat va ser guardonat amb el Premi Ramon Llull. .

El teletip de la principal agència de notícies d’Alemanya apunta que ‘a Catalunya, la regió més rica d’Espanya amb centre a Barcelona, no són pocs els que voldrien ser independents’ i afirma que els ‘catalans orgullosos’ tenen ara ‘un ambaixador a Frankfurt: el professor Stegmann’. Continua la informació, signada per Thomas Maier, dient que ‘sota Stegmann, Frankfurt ha esdevingut el centre de la investigació sobre Catalunya a Alemanya’. ‘El professor de Frankfurt defensa que el català hagi esdevingut llengua principal i obligatòria a les escoles per una qüestió de ‘supervivència”, escriu Maier.

Til Stegmann, de 66 anys, pot presumir d’haver contribuït a la creació de la xarxa d’universitats on s’ensenya la llengua catalana fora de Catalunya. ‘El professor diu amb orgull, que en 32 universitats alemanyes s’hi ensenya català, és a dir, a més universtitats que en el conjunt d’Espanya’. Segons la mateixa informació, Stegmann qualifica aquest ‘mensypreu cap a les coses catalanes a la Península Ibèrica’ com ‘una mostra d’incapacitat’. Dpa afirma que ‘el país (Catalunya) ha estat històricament un pont entre la Mediterrània i Centre-Europa’.