Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

El primer quiosc digital en català comptarà amb 50 capçaleres a finals d’any

L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i la Generalitat signaran en breu un conveni amb l’empresa nord-americana Zinio que possibilitarà la creació del primer quiosc digital de publicacions periòdiques en català. La iniciativa permetrà que qualsevol internauta, des de qualsevol part del món, tingui accés als continguts i als fons de les diferents revistes i s’hi pugui subscriure a un preu més reduït que l’edició en paper. Es preveu que aquest quiosc, que es presentarà oficialment a la Fira del Llibre de Frankfurt, compti amb 50 capçaleres digitalitzades a finals d’aquest 2007.

Redacció 15/06/2007

Aprofitar la interactivitat de les noves tecnologies per muntar el primer quiosc mundial de publicacions en català. Aquest és l’objectiu d’una iniciativa que començarà a caminar en les properes setmanes, i que a finals d’aquest any preveu tenir digitalitzades i penjades a la xarxa 50 capçaleres de temàtica diversa.

Segons ha explicat el president de l’APPEC, Lluís Gendrau, el tret de sortida d’aquest quiosc interactiu serà el conveni que se signarà en breu amb una empresa nord-americana (Zinio), que permetrà posar fil a l’agulla i digitalitzar ‘no només les publicacions, sinó també els seus fons’. A més de l’aportació que hi farà l’Associació, el projecte comptarà també amb el suport de diversos departaments de la Generalitat, i dels editors de les capçaleres que han decidit fer aquest salt a Internet.

Els avantatges que oferirà el nou quiosc virtual als internautes són molts i diversos. ‘A més d’accedir als continguts de les revistes, els internautes podran subscriure-s’hi a un preu més reduït que l’edició en paper, tenir accés als seus fons i consultar continguts addicionals, com fotografies, vídeos o talls de veu’, ha ressaltat Pere Gendrau.

El secretari de Comunicació del Govern, Albert Sáez, ha valorat el projecte de l’APPEC com una ‘oportunitat per arribar a nous públics’. Segons ha ressaltat, la digitalització ‘obre una finestra nova, que cal aprofitar per posicionar les publicacions que s’editen en català’.

La presentació oficial del nou quiosc es farà a la Fira del Llibre de Frankfurt. Segons avança Gendrau, ‘el projecte ens permetrà crear nous públics, aprofitant les noves tecnologies, sense abandonar l’edició en paper que es continuarà trobant als diferents punts de venda’.

La creació del quiosc virtual i l’aposta per la digitalització és un dels eixos pels quals passa la política cultural de l’APPEC. A més d’aquest, el seu president ha explicat que un altre dels punts d’actuació passa per ‘reivindicar l’excel•lència i la qualitat de les capçaleres que apleguem’, perquè ara com ara ‘la quantitat’ de publicacions ha arribat a un bon nivell.

Dins aquest full de ruta de l’Associació, Lluís Gendrau també ha insistit en què cal buscar la complicitat de l’Administració per ‘crear un espai singular i un mercat propi’ de les diferents publicacions. Buscant, això sí, la complicitat dels inversors privats a l’hora de contractar la publicitat de les seves pàgines.

SupermerCAT a Girona

L’anunci de la creació del nou quiosc virtual s’ha fet aquest dijous a Girona, coincidint amb la inauguració a la ciutat del SupermerCAT de revistes en català. Aquest quiosc itinerant, que recull 150 capçaleres en català, estarà ubicat a la plaça de la Constitució fins al proper dissabte 16 de juny.

El SupermerCAT ofereix al visitant un ampli ventall de temàtiques. Des de les publicacions d’informació general, fins a les més especialitzades (cultura popular, art, història, educació, economia, infantils, turisme, etc.). Aquesta és la tercera vegada que el SupermerCAT visita Girona, després que passés per la ciutat els anys 1997 i 2005. Coincidint amb la seva estada a la ciutat, s’han programat actes paral•lels com la presentació del número 11 de la revista ‘Gavarres’ o un espectacle infantil.

L’APPEC celebrarà aquest proper 2008 els seus 25 anys d’existència. Des que es va fundar, el nombre de capçaleres que aplega s’ha multiplicat per deu, passant de les quinze a les 150 que actualment es troben sota el seu paraigües.