Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

El primer ministre de Kosovo demana a la UE que promogui una “immediata i permanent conclusió del procés”

El primer ministre sortint de Kosovo, Agim Ceku, ha declarat avui a Associated Press que la Unió Europea “ha de reconèixer la necessitat que hi hagi una immediata i permanent conclusió del procés” sobre el futur de l’encara província sèrbia. D’altra banda, el primer ministre de Sèrbia, Vojislav Kostunica, va demanar a la comunitat internacional que no rebutgi la possibilitat que prossegueixin les negociacions entre serbis i albanesos a la recerca d’una solució de compromís per a l’estatut de Kosovo.

Redacció 10/12/2007

Ceku ha volgut garantir el “compromís” del Govern kosovar amb “la multietnicitat, la democràcia, la supervisió internacional de la independència, la col·laboració internacional i un futur europeu”.

“Penso que Sèrbia té una oportunitat: avançar cap al futur al costat de nosaltres o tornar al passat sola”, ha prosseguit.  “Esperem que elegeixin l’opció correcta”, ha afegit Ceku, que lliurarà aviat el poder a l’antic comandant de l’exèrcit d’Alliberament de Kosovo (ELK) i guanyador a les eleccions legislatives del mes de novembre passat Hashim Thaçi.

Des del govern Serbi

El primer ministre va recalcar la disposició de Sèrbia que les noves negociacions comencin a Kosovo i prossegueixin a Belgrad. Fins a ara, les reunions directes entre les dues parts es van celebrar en diferents capitals europees. ‘Sèrbia desitja negociar, i és indispensable trobar una solució política i democràtica per a la província mitjançant unes noves negociacions’, va declarar. Kostunica va advertir que els actes unilaterals en la solució del futur de Kosovo representen ‘un experiment perillós amb conseqüències imprevisibles’.

L’última fase negociadora entre serbis i albanesos, amb mediació de la «troica» de la Unió Europea (UE), Estats Units i Rússia, s’ha celebrat des d’agost passat, sense portar ni un acord ni acostar les posicions oposades de les dues parts.