Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

El preu de la diplomàcia catalana és d’un cafè a l’any per ciutadà

Guifré Jordan @enGuifre – Les llegendes urbanes sobre el suposat malgastament de diners públics en diplomàcia a Catalunya han quedat esvaïdes aquest matí al programa 'El Matí de la República' de Ràdio Kanal Barcelona. En una entrevista a l'espai d'Èric Betran, el secretari general del Diplocat, Albert Royo, ha explicat que el preu per persona de la diplomàcia pública del país és de 2,30 euros cada any, és a dir, aproximadament un cafè cada dotze mesos. Royo ha contraposat aquest cost a la pesada estructura espanyola d'ambaixades faraòniques i cos diplomàtic amb sous astronòmics.
 

Redacció
Redacció 27/05/2016

El prestigi de la diplomàcia espanyola, “greument afectat” per la gestió del procés

Royo ha explicat també que l’Estat intenta vetar tota mena d’acció exterior per part de Catalunya, però li està sortint car. Segons el màxim responsable del Diplocat, el prestigi de la seva diplomàcia davant la comunitat internacional “durant els primers 20 o 30 anys de democràcia s’ha vist greument afectat els últims 3 o 4 anys” per la sobreactuació per tapar el discurs del Govern català a l’exterior combinada amb la negativa a autoritzar un referèndum. 

El suport del primer ministre letó ha estat una oportunitat desaprofitada

D’altra banda, l’entrevistat d’avui d’‘El Matí de la República’ ha posat en dubte la conveniència d’intentar forçar ara un posicionament favorable de governs europeus, i ha posat com a exemple la complicitat del llavors primer ministre letó, Valdis Dombrovskis, al procés el 2013. El polític bàltic va voler optar a la presidència de la Comissió Europea l’any següent i, segons Royo, no ho va poder ser en part a causa del veto espanyol, que no volia ningú que pogués ser transigent amb el sobiranisme català. “Ens hauria anat molt bé que ara fos el president de la Comissió Europea”, ha assegurat Royo, que no obstant ha puntualitzat també que Dombrovskis és ara vicepresident.

La declaració desobedient del 9N, una relliscada

Així, el dirigent de l’òrgan de diplomàcia catalana ha instat el procés a ser discret, teixir aliances i complicitats sense fer soroll i, quan arribi el moment del xoc de trens definitiu, intentar buscar que els suports s’explicitin. És per aquest motiu que considera una relliscada la declaració del 9N passat al Parlament perquè incloïa la desobediència: “Alguns ‘contraparts’ internacionals nostres ens van dir: ‘Mala cosa heu fet aquí, quan hagueu de desobeir, feu-ho, però no ho anuncieu’”.