Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El president de la Caixa rebutja una fusió de caixes catalanes

|

- Publicitat -

Després de dues hores de reunió entre el president de la Generalitat, José Montilla, al Palau amb els presidents de les deu caixes d’estalvis de Catalunya, Castells ha comparegut, junt amb Fainé per donar compte de la reunió. Una trobada, de la qual els dos han ressaltat que no s’ha tractat la fusió de les caixes degut a la seva bona salut financera.

En la seva compareixença, Castells ha afirmat que la trobada responia a la importància del moment econòmic i financer que es viu. ‘Es una reunió que forma part de la normalitat institucional del país i de la relació freqüent entre el Govern i les caixes catalanes’, ha declarat. El titular d’Economia ha explicat que el Govern ha volgut compartir ‘plantejaments sobre una preocupació compartida’. En aquest context, ha assegurat que actualment s’està sortint de la crisi financera i que s’estan aplicant les mesures apropiades.

Publicitat

En aquest punt, el conseller ha remarcat que a l’estat espanyol existeix un problema de liquiditat i no de solvència. ‘Les entitats financeres han patit les dificultats de liquiditat’, ha afirmat Castells, al temps que ha afegit, que ‘empreses solvents del país, que tenen resultats sanejats, s’han trobat amb dificultats per financer la seva activitat’. No obstant això, ha afirmat que ‘els problemes de liquiditat estan en vies de superació i no es tardarà masses setmanes en veure una situació normalitzada’. Castells ha indicat que la reunió ha estat constructiva i s’ha parlat amb molta franquesa.

En aquest sentit, ha apuntat que es treballarà perquè ‘el sistema productiu pugui fer front a la seves necessitats de finançament perquè la crisi es pugui superar de la millor forma possible’.

Tant Fainé com Castells han hagut de respondre a reiterades preguntes sobre la possible fusió de caixes, en un dia en el que s’ha donat a conèixer la fusió de la BBVK i la Kutxa. Els dos han insistit en que no s’ha tractat aquest assumpte.

De fet, Fainé ha assegurat que no veu possibilitats que hi hagi fusions de caixes catalanes, ja que ‘totes les caixes funcionen i tenen solvència’. Més endavant ha destacat que ‘la Caixa’ des del 86 ‘ha fet un coixí de liquiditat que volta els 30.000 milions d’euros i no té necessitat d’anar a buscar altres recursos’.

Per altra banda, Fainé ha fet referència a la morositat. ‘Quan el PIB cau, la morositat puja, i al contrari’, ha explicat, al moment d’assegurar que aquesta s’incrementarà degut a l’actual situació econòmica. No obstant això, ha volgut deixar clar que ‘morositat no vol dir pèrdues’. ‘L’experiència és que els crèdits personals sempre s’acaben pagant tots, es trigarà més o menys, però s’acaben portant a terme’, ha dit.

A la reunió hi han participat per part de les caixes, a més de Fainé, els presidents de Caixa Catalunya, Narcís Serra; Caixa Penedès, Josep Colomé; Caixa Tarragona, Gabriel Ferraté; Caixa Manresa, Valentí Roqueta; Caixa Girona, Arcadi Calzada; Caixa Manlleu, Joan Contijoch; Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau; Caixa Sabadell, Salvador Soley, i Caixa Terrassa, Francesc Astals. Actualment, ‘la Caixa’, Caixa Catalunya i Caixa Penendès es troben entre les quinze primeres de l’Estat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut