Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El PPC es queixa que a Catalunya hi ha “hispanofòbia estructural”

Davant la denuncia que fa el Síndic de Greuges en el seu informe 2015, presentat avui al Parlament, sobre els casos reiterats de publicació a les xarxes socials de comentaris i expressions que atien l’odi i la catalanofòbia, el PPC ha respost que a Catalunya hi ha una “hispanofòbia poc visible perquè és estructural” i que l’informe del Síndic no recull. “La paraula s’ha convertit en verí” ha assegurat el diputat del PPC, Fernando Sánchez, que ha acusat a certes elits catalanes d’haver articulat un discurs d’odi contra Espanya. Em aquest sentit, ha posat l’exemple del manifest Koiné. 

Redacció
Redacció 04/05/2016

Les xarxes socials, un terreny abonat per a al catalanofòbia

L’informe del Síndic exposa que en els darrers anys el discurs d'odi és una de les principals preocupacions a escala europea per la seva difusió en actes públics i, cada vegada més, perquè té una presència considerable a Internet, i recorda que els casos més flagrants  van tenir lloc arran de l'accident aeri de la companyia Germanwings, en l'incident ocorregut en un institut de Barcelona, en què va morir un professor. Un altre incident destacable són les piulades ofensives dirigides a bascos i catalans amb motiu de la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei de futbol.

L’informe també fa referència a un cas fora de la xarxa social, que ha estat l'emissió i la circulació d'un document oficial amb contingut catalanòfob. Es tracta d'un passaport equí procedent d'una altra comunitat autònoma que identifica l'animal amb el nom de “catalán de mierda” i està registrat en una base de dades oficial.

El Síndic evidencia que tots aquests casos tenen en comú el contingut d'expressions i de missatges ofensius contra els catalans que es difonen a través de les xarxes socials o per mitjà de tecnologies de la informació. Davant d'això, ha mostrat preocupació per aquest assumpte, atès que considera que darrerament les xarxes socials s'estan convertint en un terreny abonat per a la catalanofòbia.