Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

El PP vol impedir que les formacions petites puguin governar ajuntaments i comunitats

El PP plantejarà al Congrés, com a proposició no de llei, la seva idea d’impedir que les formacions minoritàries que no arribin a un percentatge determinat puguin fer-se, després de negociacions postelectorals, amb una alcaldia o la presidència d’una comunitat. La proposta va ser avançada per Mariano Rajoy i Zaplana ha anunciat que volen debatre-ho i votar-ho a la cambra. Després d’una llei electoral que impedeix el dret a representació política a centenars de milers de bascos però que, en canvi, és impune davant els partits de la ultradreta, continuen amb la voluntat de fer-se la llei a mida, en aquest cas afavorint descaradament als partits grans.

Redacció
Redacció 14/06/2007

Rajoy va dir que és “evident” que “no pot ser” que un partit que no guanya les eleccions “i es queda a una distància sideral” acabi governant gràcies a pactes amb altres formacions, i per aquesta raó s’ha mostrat partidari d’establir un percentatge mínim de vots perquè un partit pugui governar una autonomia o un consistori.

L’endemà d’aquestes declaracions de Rajoy, el PP ha anunciat la seva intenció de plasmar la proposta en una proposició no de llei que es registrarà al Congrés per al seu debat i votació. Zaplana no ha precisat aquest llindar mínim per poder formar part d’un govern local perquè, segons ha dit, el PP vol “pactar-lo”. En qualsevol cas, ha puntualitzat que el seu partit preferiria que s’establís el criteri que governi sempre la llista més votada.