Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

El PP veta el cineasta Pere Portabella

Segons informa el digital Andaluces.es, el passat dijous estava previst que el cineasta participés en la sessió de clausura d’un cicle de cinema organitzat per la Diputació de Granada i el Museu Reina Sofia de Madrid sota el títol de Memòria del descrèdit, però finalment no va ser-hi present, els organitzadors llavors van justificar l’absència per un mal entès. Portabella en declaracions al digital andalús va desmentir els organitzadors i va argumentar altres raons: “Res de malentesos, és un veto a mi i a la meva pel·lícula. El poder creu que pot fer el que li doni la gana i el PP està borratxo de poder “. 

Redacció
Redacció 29/03/2015

“Tenen por de la cultura i això vol dir por de pensar, de conrear el pensament crític. La decisió ha estat una bestiesa i un veto contundent “

En la clausura del cicle de cinema s’havia de projectar el documental El sopar,  que explica la trobada clandestina de cinc expresos polítics en una masia el 1974, el mateix dia de l'execució de Salvador Puig Antich, per intercanviar les seves experiències carceràries. Segons Portabella el documental contribuïa  “a la recuperació a Granada de la memòria històrica “. El cineasta va assegurar que la prohibició va ser decidida per “instàncies superiors”, i va apuntar al responsable polític de l'àrea de cultura de la Diputació de Granada, el popular José Torrent.

Ciutat morta sí,  El sopar no

El Cine Club El Sud, dependent de la Diputació, ha projectat des del mes de gener una desena de pel·lícules històriques i contemporànies de caràcter avantguardista i polític entre elles Ciutat morta.
 
El figuerenc Pere Portabella, a més de reconegut cineasta va ser un actiu militant antifranquista. Com a polític, va participar en l'organització de l'Assemblea de Catalunya i va ser diputat al Parlament de Catalunya i senador entre 1980 i 1984.