Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El PP, més lluny de governar a les Balears

Unió Mallorquina té la clau del govern Balear. Passades les eleccions i amb els resultats sobre la taula UM tenia clar que volia fer un gir cap a l’esquerra. Últimament les relacions no anaven bé amb els conservadors i ara ha arribat a un preacord amb els socialistes. El PP, lluny de rendir-se, aquest migdia té una última reunió amb Maria Antònia Munar. El PP diu que UM no podrà refusar l’oferta de Matas. De totes maneres sembla ser que el PP ho té difícil per governar les Illes Balears.

Redacció
Redacció 14/06/2007

El canvi serà possible. El PP no gvernarà les Illes Balears si s’acompleix el preacord entre els socialistes i els mallorquins. Aquest acord però engloba també al Bloc PSM-IU-Verds-Esquerra. Això suposa un gir molt important doncs tant tant el govern de les Balears com el Consell de Mallorca passaran de mans conservadores a mans socialistes. L’acrod va ser possible ahir a la tarda després de varies reunions. Encara existeix un petit escull al pacte, però, i és el tracte a l’Ajuntament de Palma de Mallorca, que governa el PP des del 1991.

Ara doncs, és un moment clar per saber quin serà proper govern de les illes Balears. El PP no tria la tovallola i encara té esperances de convèncer a Unió Mallorquina en una reunió prevista entre la presidenta d’UM, Maria Antònia Munar, i el president del PP balear, Jaume Matas. El PP afirma amb la boca ben oberta que Matas farà a Munar una oferta que “no podrà rebutjar”, però encara no se’n coneixen les condicions.

Si Matas no es prou convincent es quedarà a l’oposició quedant-se sense socis i a un escó de la majoria absoluta.

UM, un partit centrista, nacionalista i liberal, presidit per Maria Antònia Munar, amb el 6,75% dels vots, s’ha convertit en la triple clau de les majories a les illes Balears. El grup mallorquinista, que ja té experiència en aliances progressistes, va analitzar en els darrers dies el mapa sorgit de les urnes i es va “inclinar” ràpidament per “un canvi” cap a pactes a l’esquerra.