Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

El PP gallec atia el conflicte lingüístic denunciant una suposada persecució del castellà

El candidat del PP a la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, està emprant el conflicte lingüístic com a un dels eixos de la seva campanya electoral, i denuncia la suposada discriminació del castellà vers el gallec a les aules de les escoles. Aquest dissabte, en un acte a Santiago, Feijóo ha assegurat, fent gala d’un discurs molt similar al que empra Ciutadans a Catalunya, que ‘a Galícia hi ha un problema lingüístic’. Pel popular ‘hem passat d’un bilingüisme cordial, en llibertat i equilibrat, a un monolingüisme innecessari’. Segons Feijóo ‘hi ha moltíssims pares que no estan d’acord amb el fet que totes les assignatures amb material didàctic s’imparteixin exclusivament en gallec’. PSdG i BNG han replicat als populars que ‘creant un conflicte lingüístic artificial’ trenquen la unanimitat a l’entorn de la Llei de Normalització Lingüística, precisament impulsada pel PP gallec quan Manuel Fraga era el president de la Xunta i manava amb majoria absoluta.

Redacció
Redacció 16/02/2009

El passat 8 de febrer els populars van donar suport a una manifestació a Santiago organitzada per l’associació Galicia Bilingüe en què van participar diversos membres d’aquesta formació, i a la que també va assistir la diputada d’UPyD Rosa Díez. L’acte va acabar amb incidents entre els assistents i els membres de diverses entitats d’esquerres que havien convocat una contramanifestació. Hi van haver diversos detinguts.

L’ofensiva lingüística del PP ha fet reaccionar els altres dos candidats. En un míting a Santiago el president de la Xunta i candidat del PSdeG, Emilio Pérez Touriño, va acusar divendres el PP d’intentar ‘crear un conflicte lingüístic artificial a Galícia’ i va qualificar els populars ‘d’irresponsables’ per haver trencat la unanimitat a l’entorn de la llengua.

El candidat del BNG, Anxo Quintana, també es va referir a aquesta qüestió en un míting a As Pontes. Quintana va acusar els populars d’haver ‘traït’ la Llei de Normalització Lingüística aprovada per unanimitat mentre Fraga era president de la Xunta i els populars gaudien de majoria absoluta.