Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El PP basc exigeix al PSE canvis en matèria antiterrorista, educació i política lingüística per fer que López sigui lehendakari

El cap del govern basc en funcions, Juan José Ibarretxe, ha dit avui en declaracions a Radio Euskadi que els socialistes ‘no són de confiança’ i ha comminat Patxi López i el PP a que expliquin què construiran conjuntament al capdavant del govern basc (vídeo). PSE i PP han mantingut durant dues hores la primera reunió oficial per a perfilar l’acord que ha de convertir López en el nou president basc. Els populars no han reclamat l’entrada a un govern de coalició, però sí que han exigit un pacte a llarg termini que vagi més enllà d’acords puntuals i que garantitzi el canvi en matèria antiterrorista, educació i política lingüística

Redacció
Redacció 12/03/2009

‘El PP és qui posa o treu lehendakaris’, ha dit el president del PP basc, Antonio Basagoiti. És per això que farà valdre els seus 13 diputats per a condicionar de prop el nou govern. Prèviament, Ibarretxe havia dit, en les primeres declaracions que feia després de les eleccions de l’1 de març, que el PNB va ser el partit que va guanyar i s’ha preguntat ‘quants vots tindrà López l’endemà del dia D. És molt més important preguntar-se, no tant si tindran els vots necessaris per a desallotjar el nacionalisme i a Ibarretxe, sinó saber si l’endemà aquests 38 vots són consistents, si donaran suport a un govern consistent, amb un programa consistent’.

Ha ressaltat que populars i socialistes s’enfronten diàriament arreu de l’estat espanyol, però que a Euskadi ‘es fan petons’. Alhora, ha acusat el PSE d’haver-li ocultat les intencions de formar pacte de govern amb el PP i ha dit que ni López ni cap dels principals dirigents socialistes no l’han felicitat per la victòria de l’1 de març.

Contràriament, López opina: ‘El PNB intenta desvirtuar la nostra legítima aspiració a governar Euskadi, presentant-ho com un tema d’ambicions personals. Res més lluny de la realitat. Els socialistes creiem que ha arribat el moment del canvi a Euskadi i estem fermament convençuts que només estarà garantit si som al capdavant del govern basc’.