Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El portaveu del Govern veu plena sintonia entre les idees d’Artur Mas i les reflexions independentistes de Jordi Pujol

El portaveu del Govern, Francesc Homs, està plenament convençut que les reflexions de l’expresident Jordi Pujol sobre la necessitat que Catalunya s’independitzi d’Espanya estan en plena sintonia amb les idees d’Artur Mas, i recorda que el Govern es va fixar com a horitzó l’inici d’una ‘transició catalana cap al dret a decidir’. Homs veu una innegable continuïtat entre les reflexions de Pujol i l’aposta que Artur Mas feu pel dret a decidir ja al novembre del 2007, que reiterà en el seu discurs d’investidura com a 129è. president de Catalunya. ‘Les reflexions del president Pujol estan en concordança amb aquesta aposta feta per Artur Mas’, ha assegurat. Així mateix, la vicepresidenta, Joana Ortega, també ha constatat que l’actitud ‘d’hostilitat’ del govern espanyol cap a Catalunya ‘cada cop fa augmentar el sentiment d’independentisme’, que ha qualificat ‘d’independentisme de reacció’.

Redacció
Redacció 26/01/2011

Homs s’ha explicat en aquest sentit en una entrevista a COM Ràdio (àudio), on també ha assegurat que ‘els arguments [per defensar la via autonomista] s’acaben’. Segons Homs, les reflexions de Pujol i el discurs d’Artur Mas ‘són plenament coincidents’. ‘Si es repassa la intervenció que Mas va fer al Parlament amb motiu de la sentència del Tribunal Constitucional, es pot veure que tant l’un com l’altre estan identificant poc o molt el mateix. El plantejament de fons és molt similar’, ha afegit.

I per reblar-ho, ha assegurat: ‘Si llegeixen atentament l’editorial de Jordi Pujol i miren amb atenció què digué Artur Mas al seu discurs d’investidura, al ple sobre la sentència del Constitucional o al novembre del 2007, veuran que és el mateix, dit amb paraules diferents. La posició del Govern és la que va fixar Artur Mas en el seu discurs d’investidura, aquell plantejament de la transició catalana cap al dret a decidir. Aquesta és l’opció que ha fet el Govern de la Generalitat. I les opinions de l’expresident Pujol, estan a prop o en concordança o en el context d’aquesta aposta feta pel president de la Generalitat.’

I conclou: ‘Ens sentim còmodes amb aquest tipus de reflexions.’

Ortega: ‘Potser sí’
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, també ha constatat avui que l’actitud ‘d’hostilitat’ del govern espanyol cap a Catalunya ‘cada cop fa augmentar el sentiment d’independentisme’, que ha qualificat ‘d’independentisme de reacció’. Tot i que la ha evitat declarar-se independentista, ha afirmat que sí que és ‘més crítica encara’ amb el govern espanyol i que com a vicepresidenta tindrà una actitud ‘bel·ligerant’ però sempre evitant situacions que ‘generin conflicte’. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha assegurat: ‘Aquesta agressivitat, aquesta intolerància del govern de l’Estat, aquesta manca de respecte, els incompliments dels compromisos, fan marcar això.’

Ortega, però, ha afegit que ‘l’Estat espanyol sap perfectament que sense Catalunya no va enlloc’, ja que ‘sempre ha estat motor econòmic i referent a tots els nivells’. En aquest sentit, ha dit que Catalunya ha de sortir de la crisi actual i tornar a recuperar així ‘aquell prestigi i respecte que ha tingut a nivell estatal amb anterioritat i que en els últims set anys no ha tingut’. Ortega creu que això li permetrà a Catalunya tornar a ser respectada.

Preguntada si, com Pujol, és ara més independentista, la vicepresidenta del Govern ha respost ser ‘més crítica encara amb el govern espanyol’ i ha garantit que serà ‘bel·ligerant’ en la defensa de Catalunya i del seu autogovern. Ortega ha assegurat ser ‘una persona de gran entesa, diàleg i consens’ i que intentarà evitar ‘de totes totes aquelles situacions que puguin generar cert conflicte al nostre país’. La vicepresidenta ha afegit que ‘tothom som un punt una mica més exigent, si això se’n pot dir independentista, potser sí’.