Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

El PNV creu que Euskadi i Catalunya poden compartir ”estratègia”

Redacció | El president de l'excutiva del PNV a Guipúscoa, Joseba Egibar, ha carregat contra el bloc del 155 i ha assegurat que hi ha una “coincidència” entre Euskadi i Catalunya per “obligar democràticament a l'Estat a abordar el debat al dret a decidir”.

Redacció
Redacció 24/12/2017
“Hem de seure amb els catalans, mirar-nos a la cara i veure què podem compartir”, ha dit el president del GBB en una entrevista al El Diario Vasco, recollida per Europa Press. Tanmateix, ha remarcat que els resultats del 21-D han donat un “no categòric al 155 i a tota l'estratègia de l'Estat que hi ha al darrere”.
 
En aquest sentit, apunta que no només el govern de Rajoy està al darrere d'aquesta estratègia. També hi ha “una participació de la monarquia, el poder judicial i, fins i tot, l'exèrcit”, ha sentenciat.
Que passarà a Catalunya?
 
Segons Egibar, s'hauria d'alliberar les persones preses i permetre que Puigdemont pugui ser investit president “si obté els suports necessaris”. Tanmateix creu que el pròxim govern serà “sobiranista”, tot i que, senyala que s'ha de veure “quin full de ruta desenvolupa”.
 
En aquesta línia remarca que veu “difícil” que Catalunya sigui independent només amb un 48% dels vots. I subratlla que “la base perquè se superi aquest percentatge i s'apropi al 70% és el dret a decidir”.
 
D'altra banda, defensa un model de vincles confederal de subjectes sobirans que podria ser una fórmula de relació política. “Crec que Esuskadi i Catalunya requereixen accedir a aquest estatus”, ha afirmat, tot i que, lamenta que l'Estat espanyol “no estigui per la causa”.

Pressupostos de l'Estat

Pel que fa als pressupostos de l'estat i l'hipotètic suport del PNV, Egibar, assenyala que el govern “no canviarà d'estratègia vers Catalunya però Rajoy haurà de reflexionar perquè aquesta via el portarà a un carrer sense sortida”.

“Si no, que busqui el suport de C's i PSOE”, ha sentenciat. “Sap que si Catalunya no entra en una normalitat, nosaltres no parlarem d'una altra cosa”, conclou.