Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El PNB parlarà amb tots els grups per intentar mantenir opcions al govern basc

La junta executiva del PNB, que s’ha reunit aquest dilluns a la tarda, ha valorat positivament els resultats obtinguts en les eleccions, tot reivindicant el dret del partit nacionalista a liderar políticament el proper govern basc, entenent que ha guanyat els comicis de forma clara. Al PNB però, són conscients que per aconseguir-ho necessitaran formar una nova majoria diferent a la del tripartit i per això parlaran amb tots els partits amb la intenció de vertebrar ‘un clima d’enteniment polític’. A l’altra força política amb opcions de formar Govern a Euskadi, Zapatero ha donat carta blanca a Patxi López per tal d’articular la majoria que cregui convenient per aconseguir ser lehendakari, i només li ha demanat que sigui ‘coherent’ amb les promeses que ha fet a la ciutadania. En aquest sentit, el PP aposta perquè els socialistes ometin aquestes promeses i formin Govern amb ells.

Redacció
Redacció 03/03/2009

El PNB ja ha començat a treballar per liderar la construcció del nou govern basc, i per això ja s’ha posat en contacte amb la resta de partits per iniciar una sèrie de converses que tindran com a finalitat ‘propiciar un clima d’enteniment polític que dongui la màxima estabilitat a l’arquitectura institucional basca, perquè al més aviat possible el legislatiu i l’executiu basc se centrin en les prioritats que la societat basca té plantejades en aquest moment’. El PNB ha fixat aquestes prioritats en ‘la lliuta contra la crisi econòmica, l’aprofundiment en l’autogovern i la democràcia i la recerca de la pau’.

El PNB ha legitimat la seva pretensió de liderar la constitució del nou govern basc en el fet que aquest partit ‘ha crescut vuit escons i ha superat la segona força política en vuit punts de percentatge i vuitanta mil vots’. La intenció dels nacionalistes és reunir-se amb tots els partits seguint un ordre establert que partirà del volum d’escons obtingut per les diferents forces polítiques i del major al menor. La delegació del PNB en aquestes converses l’integraran el president del partit, Iñigo Urkullu, i el candidat, Juan José Ibarretxe.

‘Mans lliures’ a Patxi López

El segon partit més votat i amb clares opcions de formar Govern, el PSE, també ha valorat positivament els resultats. Des de Madrid, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, assegura que haurà de ser el candidat del PSE, Patxi López, qui decideixi si ha de formar govern al Parlament basc. Zapatero ha dit que ha de ser ell, i no el president espanyol, qui prengui aquesta decisió, i s’ha mostrat confiat que López serà ‘coherent’ amb les promeses que ha fet a la ciutadania. Zapatero ha evitat vincular el nou govern d’Euskadi amb les majories parlamentàries al Congrés dels Diputats, assegurant que són ‘coses diferents’, i que a partir d’ara seguirà dialogant ‘en la mateixa direcció.

En aquesta línia, el partit popular ja s’ha mostrat disposat a oferir els seus vots al PSE per contribuir al canvi que pregonen els socialistes. Després de la reunió de l’executiva dels populars bascos, amb presència dels dirigents estatals del PP i el president del partit, Mariano Rajoy, tant Basagoiti com Rajoy han coincidit a valorar de forma molt positiva els resultats obtinguts per la formació en les eleccions i, conscients que són determinants per apartar el PNB del govern, han ofert els seus vots al PSE, ‘si realment els socialistes volen, com diuen, que hi hagi realment un canvi en el govern del País Basc’.