Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

El petroli, més car que mai

L’economia mundial aviat se’n ressentirà. De fet, la nostra butxaca ja fa temps que ho pateix, aquest preu exagerat de la benzina que ens fa possible anar a la feina cada matí (aquells que no utilitzin transport públic). Doncs bé, la setmana passada es va arribar a un nou màxim històric del preu del cru. El barril de Brent va acabar en 76,26 dòlars, 1,08 dòlars més que al tancament de la jornada anterior.

Redacció
Redacció 30/07/2007

Des de principis del 2002 fins a l’actualitat el preu del petroli s’ha incrementat un 250% passant de vora els 20 dòlars als 70 a l’actualitat. Avui ja es pot afirmar que hem obtingut un nou màxim històric. El petroli intermedi de Texas (WTI), va finalitzar en 77,02 dòlars el barril, a un centau del màxim històric que havia marcat el 14 de juliol de l’any passat. Per la seva banda, el barril de Brent va acabar en 76,26 dòlars, 1,08 dòlars més que al tancament de la jornada anterior.

L’OPEP reconeix

L’OPEP (Organització de Països Organitzadors de Petroli) comença a reconèixer que els preus del petroli són massa alts, cosa que podria frenar el creixement de l’economia mundial i amb això la demanda energètica.

Per l’OPEP un preu just del cru es troba entre els 60 i els 65 dòlars el barril. Tot i això, la consultora austríaca diu que “això no garanteix que el grup de productors elimini les restriccions de producció en la seva propera reunió a Viena al setembre”.

Les possibles causes

A més de la fi del “boom” immobiliari, hi ha altres factors que han conduït a aquesta situació. I és que les autoritats estudien la possibilitat d’endurir les condicions per concedir crèdits hipotecaris, i això ha provocat una baixada a Wall Street i en altres indicadors d’Àsia i Europa.

També es tem pel possible focus d’inestabilitat al mercat que representa Nigèria, el principal productor africà de cru, ja que la guerrilla secessionista del delta del Níger ha atemptat en diverses ocasions contra instal•lacions petrolieres internacionals.

I, pel que fa al clima, els analistes consideren que els huracans podrien provocar fortes pujades del preu del petroli i talls transitoris en el subministrament.