Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

El pas del Col·lectiu de Presos Bascos en favor de la pau no és suficient pel govern espanyol

El portaveu del govern espanyol, José Blanco, ha qualificat aquest dissabte l’anunci dels presos d’ETA de sumar-se a l’Acord de Gernika com ‘un pas important i inèdit’ però ‘no definitiu’. ‘El govern entén que estem davant d’un fet inèdit, la primera vegada que s’ha produït per part dels presos d’ETA, però no és el pas definitiu, el que desitja el govern i tota la societat, el que anunciï la desaparició de la banda terrorista’, ha puntualitzat Blanco en un acte d’Adif a l’estació madrilenya d’Atocha. Per la seva banda, el candidat del PSOE a les eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha fet una valoració positiva del comunicat i ha afirmat que es tracta ‘d’un pas més cap al final d’ETA’.

Redacció
Redacció 24/09/2011
‘Avui podem dir que estem més a prop del final que ahir’, ha puntualitzat Rubalcaba, que no s’ha volgut mostrar ni molt menys eufòric. ‘Avui he llegit que sectors de l’esquerra abertzale diuen que ja s’ha acabat tot; i en d’altres diaris llegeixo que no ha passat res. Doncs no és cert que s’ha acabat, però tampoc ho és que no hagi passat res. Ha passat una cosa inèdit i important’, ha assenyalat el candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol. 
 
Ares: ‘una bona notícia’
 
Continuant amb les reaccions, el conseller d’Interior del govern basc, Rodolfo Ares, ha afirmat que l’anunci del col·lectiu de presos d’ETA de sumar-se a l’Acord de Gernika és ‘una bona notícia’ i ‘un pas important cap al final d’ETA’, encara que falta el ‘definitiu’, que seria la dissolució de la banda armada. ‘És una bona notícia cap al final del terrorisme, cap al final d’ETA, però tots hem de seguir treballant per demanar a la banda que deixi definitivament totes les activitats terroristes perquè és una decisió que la immensa majoria de la societat està esperant des de fa molt de temps’, ha comentat Ares des de Bilbao.
 
‘És evident que l’acció ferma i decidida de l’Estat de dret i la política de tolerància zero és la que ens ha portat aquí i ha obligat ETA a moure’s. I també tots els col·lectius del seu entorn que formen part d’ETA o que li han donat suport i cobertura’, ha afegit el conseller d’Interior del govern basc, segons recull el portal de notícies de la radiotelevisió pública basca EitB.
 
Urkullu: ‘el final d’ETA és més irreversible’
 
El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha estat més contundent i ha assegurat que ‘avui el final d’ETA és més irreversible’. Paral·lelament, Urkullu ha fet una crida al govern central perquè ‘arrisqui’ ja que ‘s’obren de forma definitiva les portes a un escenari sense violència’. ‘La realitat del col·lectiu de presos, per molt que exigíssim a ETA l’anuncia de la seva fi definitiva o reclaméssim a l’esquerra abertzale que demanés el mateix, taponava qualsevol pas: l’adhesió íntegra d’aquest col·lectiu a la declaració de Gernika obre aquesta possibilitat’, ha afirmat Urkullu. 
 
‘Euskadi no té cap deute amb ETA i l’esquerra abertzale. Són ETA i l’esquerra abertzale qui tenen un deute amb aquest país, i avui el col·lectiu de presos ha assumit aquesta realitat’, ha finalitzat el president del PNB. 
 
PP basc: ‘marejar la perdiu’
 
Des de les files del PP no s’ha volgut comentar amb profunditat el comunicat i només el portaveu del PP basc, Leopoldo Barrera, ha exigit als presos d’ETA que ‘demanin la dissolució definitiva i incondicional de la banda, que col·laborin amb la justícia i reconeguin el dany provocat’, ja que tot el demés es tracta només de ‘marejar la perdiu’. Igualment, Barrera ha qualificat l’Acord de Gernika de ‘simulació política’.