Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El Parlament reclama formalment a l’Estat més diners per a la Llei de dependència

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció en la qual demana a l’Estat que doti la Llei de la dependència dels ‘fons necessaris’ per garantir el calendari d’aplicació d’aquesta llei. Els partits del Govern d’Entesa, CiU i PPC han fet aquesta demanda, inclosa en una moció més ampliada pactada pels socis del Govern i els populars. CiU només ha donat suport a una part del text, mentre que C’s s’hi ha abstingut.

El text constata ‘la necessitat’ que els pressupostos generals de l’Estat aportin ‘un finançament just i necessari’ pel desplegament de la llei. També reclamen realitzar una revisió de les previsions de persones beneficiàries i de les aportacions econòmiques realitzades a les comunitats.

Redacció
Redacció 13/11/2008

D’aquesta manera, amb l’aprovació de la moció, la cambra catalana ha denunciat que el govern espanyol ‘no està aportant els recursos suficients i necessaris a les comunitats autònomes i molt especialment a Catalunya’. De fet, es remarca que la Generalitat ‘aporta dues terceres parts del cost i l’administració central la part restant’. Així, el Parlament creu ‘oportú revisar alguns aspectes del seu finançament per tal de garantir la seva viabilitat’.

La moció ha estat pactada per PPC amb el tripartit, i CiU s’hi ha sumat parcialment. De fet, posteriorment s’ha debatut un altre text de la federació nacionalista sobre aquesta mateixa qüestió, que ha estat rebutjat. En tot cas, tripartit, PPC i CiU han aprovat un punt en el qual s’insta el Govern a demanar a l’Estat que ‘doti la llei dels fons necessaris per a garantir el calendari d’aplicació’.

També s’ha aprovat instar el govern espanyol a fer una revisió de les previsions de les persones beneficiàries de la llei ‘per ajustar-les a la realitat fruit de l’experiència’ dels dos anys d’aplicació, ‘continuar cercant acords amb la resta de comunitats per ampliar el finançament estatal a la llei’, i revisar les aportacions econòmiques fetes a les comunitats dels anys 2007 i 2008 ‘per a cobrir l’esforç suplementari que han realitzat les comunitats per sobre del 50% establert legalment’.

La moció també fa referència als treballadors de la dependència, tot apostant per ‘la necessitat d’un acord entre sindicats i patronals per tal de millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores en l’àmbit de l’atenció a la dependència’.