Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

El Parlament Europeu celebra que Barcelona sigui la seu de la UpM

L’Eurocambra ha aprovat aquest dijous un informe sobre el Procés de Barcelona: Unió per al Mediterrani (UpM) que reclama impulsar urgentment les relacions euromediterrànies per donar resposta als reptes actuals, com ara el conflicte entre Israel i Palestina. El text aprovat, redactat per l’eurodiputada italiana Pasqualina Napoletano (PSE) manifesta la satisfacció del Parlament per la designació de la ciutat de Barcelona com a seu de la Secretaria permanent de l’organisme en una decisió ‘unànime’ que es va prendre el 4 de novembre de l’any passat a Marsella (França). A més, l’informe subratlla que la capital catalana és la ciutat que va iniciar la cooperació euromediterrània.

Redacció
Redacció 20/02/2009

L’informe, aprovat per 521 vots a favor, 44 en contra i 13 abstencions, afirma que la Secretaria de la UpM pot donar una empenta a las relacions euromediterrànies ‘gràcies a la seva capacitat operativa i al valor polític dels seus membres’. L’Eurocambra demana que comenci a funcionar el més aviat possible amb l’objectiu de demostrar que és possible superar les actuals tensions a través de la promoció de projectes concrets de cooperació mútua.

En el text, el Parlament Europeu també expressa la seva preocupació per l’agreujament del conflicte entre Israel i Palestina, que ha afectat el diàleg polític entre els participants en la cooperació euromediterrània. A més, els eurodiputats demanen que la UpM serveixi també per millorar la cooperació en matèria de la lluita contra el terrorisme internacional, el narcotràfic, el crim organitzat i el tràfic de persones.

La proposta coneguda com a Procés de Barcelona: Unió per al Mediterrani té l’objectiu d’impulsar propostes i projectes que contribueixin a la pau i a la prosperitat dels països de la ribera sud del mediterrani. L’any 2008 es van ampliar i concretar els objectius, entre els quals destaquen millorar la integració econòmica i territorial així com la cooperació ecològica i climàtica.