Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El Parlament Europeu demana que Barcelona sigui la capital euromediterrània

La comissió d’Afers Institucionals del Parlament Europeu (PE) ha aprovat aquest dimarts una proposta en què demana que Barcelona aculli la seu del Procés de Barcelona: Unió pel Mediterrani (UPM), el projecte que té com a objectiu rellançar les relacions entre la Unió Europea i els països de la ribera sud del Mediterrani. El text aprovat afirma que l’Eurocambra ‘dóna suport a la candidatura de Barcelona per acollir la secretaria de la UPM’.

Els ministres d’Exteriors de la UE i dels països mediterranis es reuniran a Marsella (França) el 3 i 4 de novembre per decidir-ne la seu permanent. La capital catalana tindrà com a rivals Tunísia i Malta.

Redacció
Redacció 21/10/2008

La proposta aprovada, impulsada per l’eurodiputat Iñigo Méndez de Vigo (PPE), forma part d’un informe de la comissió parlamentària sobre els aspectes institucionals de la Unió pel Mediterrani. Està previst que l’informe es voti en sessió plenària al desembre però com que la seu de la UPM es decidirà al novembre, la comissió d’Afers Institucionals ha volgut aprovar d’urgència una esmena per fer públic el suport del Parlament Europeu a la candidatura de Barcelona. L’esmena, a més, ha comptat amb el vot favorable de tots els grups polítics de l’Eurocambra.

El PE demana que l’elecció de la seu estigui guiada ‘per criteris d’eficàcia funcionals i operatius així com pel respecte dels valors democràtics i de la capacitat financera del país d’acollida’. El rival que pot posar les coses difícils a Barcelona és Tunísia. En aquest sentit, l’Eurocambra ha denunciat en diverses ocasions la violació dels drets i les llibertats dels ciutadans d’aquest Estat africà.

La iniciativa de la UPM té com a objectiu aportar pau i progrés als països que comparteixen les dues ribes de la Mediterrània, lluitar contra el canvi climàtic, superar les desigualtats, i abordar la gestió dels fluxos migratoris. Segons el projecte, si Barcelona és escollida com a seu permanent, la secretaria s’ubicarà al palau de Pedralbes.