Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El Parlament Europeu censura la immersió lingüística

La comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts un informe sobre multilingüisme que afirma que els pares han de tenir ‘la possibilitat d’escollir la llengua oficial en què han de ser educats els seus fills en països on coexisteixen una o més llengües oficials o regionals’. L’esmena presentada per quatre eurodiputats catalans -Maria Badia, Raimon Obiols, Ignasi Guardans i Raül Romeva- per suprimir aquest paràgraf no ha prosperat perquè els diputats del Grup Popular, majoria a l’Eurocambra, hi han votat en contra. El popular, Luís Herrero, ha impulsat una esmena en què s’adverteix de ‘l’error de promoure una llengua en contra dels drets dels parlants d’una altra llengua, a través de qualsevol forma de coacció o de discriminació que els ignori o els lesioni’.

Redacció
Redacció 17/02/2009

L’informe, que porta per títol ‘Multilingüisme: una avantatge per Europa i un compromís compartit’, s’ha aprovat en comissió per 20 vots a favor, 2 en contra i 8 abstencions. Els quatre diputats catalans que volien suprimir el paràgraf que va directament en contra del model d’immersió lingüística de les escoles de Catalunya han denunciat que darrere d’aquesta part del text hi ha el Partit Popular (PP) espanyol. De fet, la resta de l’informe defensa la importància de fomentar l’aprenentatge de llengües a la Unió Europea.

Els socialistes espanyols s’han abstingut a la votació final del text atès que consideren que la resta de l’informe aporta propostes vàlides. ‘Hi ha suggeriments i propostes en matèria d’aprenentatge d’idiomes que estan molt bé. Ara bé, en alguns paràgrafs del text s’ataca directament el principi de subsidarietat. De fet, n’hi ha dos o tres que estan fets intencionadament pel PP espanyol’, ha denunciat la socialista Maria Badia.

‘Aquest informe posa de manifest la pressió que el PP espanyol està fent també a Europa en contra del model català d’immersió lingüística’, ha declarat Raül Romeva (Iniciativa per Catalunya Verds). ‘Forçar un vot contra la immersió lingüística amagant la realitat educativa, social i jurídica catalana és una maniobra demagògica i de molt curt recorregut’, ha assegurat l’eurodiputat de Convergència i Unió, Ignasi Guardans.

A la votació hi han assistit diputats populars que no formen part de la comissió de Cultura, com ara Alejo Vidal-Quadras i l’ex ministra Pilar del Castillo, en substitució de companys del mateix grup absents. Si bé el reglament del Parlament Europeu permet aquesta maniobra –fins i tot és habitual quan es tracta de votacions importants- per Romeva, Guardans i Badia és la imatge que demostra els interessos dels populars espanyols en aquest informe.

‘És sorprenent l’interès generat. La presència de quasi tota la delegació espanyola del PP a la Comissió de Cultura un dimarts a les nou del matí és una bona prova del caràcter polític d’aquesta maniobra i votació’, ha dit Guardans.

Una de freda i una de calenta

El comissari d’Educació, Formació, Cultura i Joventut, Ján Figel va reclamar el passat quatre de febrer que l’Estat espanyol ‘preservi i promogui el seu multilingüisme’ en lloc d’estar ‘a la defensiva’ i ‘simplificar i buscar una lingua franca’. D’aquesta manera, la Comissió Europea defensava que les universitats catalanes imparteixin les classes als estudiants estrangers d’Erasmus en català. Segons el comissari, ‘Erasmus permet l’ús de qualsevol llengua que s’utilitzi normalment per ensenyar en una universitat, no preferim un idioma a cap d’altre’. A més, ha negat haver rebut cap queixa que els estudiants catalans no tinguin un bon nivell de castellà.