Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El Parlament es plega a les queixes de Ciutadans i modifica el reglament del Grup Mixt

La gran diferència ideològica entre Ciutadans (C’s) i Solidaritat Catalana per la Independència (SI) condemnats a entendre’s al Grup Mixt del Parlament, ha acabat motivant un canvi en el reglament de la cambra. La determinació de SI de fer valdre la seva superioritat numèrica dins del Grup Mixt, tal i com li permetia la normativa, va enfurismar la formació d’Albert Rivera que no s’ha aturat fins aconseguir que la resta de partits s’avinguin a canviar el reglament per fer-li la vida més fàcil al costat dels quatre diputats independentistes. En el proper ple s’aprovaran les noves normes per al Grup Mixt després de la irrupció de Solidaritat, amb els canvis Ciutadans aconseguirà de retruc -amb els mateixos escons- més drets que no pas en la legislatura passada. Entre d’altres, es redueix a tres diputats -exactament els que té C’s- el nombre mínim per poder presentar presentar iniciatives legislatives.

Redacció
Redacció 11/01/2011

Els canvis s’aprovaran en el proper ple de la cambra, el 19 de gener, en què Artur Mas compareixerà per explicar l’estructura del Govern. En aquest primer ple de la pròxima setmana també es constituiran les comissions del Parlament i els canvis al grup mixt, que s’aprovaran per lectura única.

Un canvi a mida
Els canvis al Grup Mixt comporten una reforma del reglament del Parlament per donar més autonomia a Ciutadans i Solidaritat, dos partits diametralment oposats. Bàsicament a partir d’ara a partir de tres escons dins del Grup Mixt ja es poden presentar iniciatives legislatives. Fins ara, només en podia presentar Solidaritat, utilitzant els tres representants de Ciutadans per a fer-ho.

En concret, l’article 24.2 del reglament del Parlament assenyala que ‘en les iniciatives per a les quals aquest reglament exigeix la signatura dels portaveus dels grups parlamentaris, la del grup mixt únicament es compta si és constituït per un mínim de cinc membres i si acredita el suport de la majoria del grup’. D’aquesta forma, Solidaritat podria presentar propostes perquè té majoria en el grup i perquè aquest mateix grup al complert està format per set diputats. Això és el que es preveu canviar i que a partir de tres parlamentaris es puguin presentar iniciatives.

Pel que fa a les comissions, en principi, tindran 25 membres, tot i que es pot revisar la xifra: 12 per CiU; 5 pel PSC; 3 pel PP de Catalunya; 2 ICV-EUiA; 2 ERC i un pel grup mixt.

Sessions de control al president, al matí
Una de les altres decisions que s’han pres a la reunió d’aquest matí al Parlament és que a partir d’ara la sessió de control al president de la Generalitat al Parlament es farà al matí i no a primera hora de la tarda.