Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

El Parlament demana que l’ONU ‘inclogui els drets lingüístics dins del conjunt de drets humans’

|

- Publicitat -

El parlamentari de CiU Carles Puigdemont ha presentat la moció del seu grup i ha declarat que un dels compromisos incomplerts del Govern, en l’àmbit de la llengua, és la reforma de la llei de política lingüística per adaptar-la al nou marc de competències que preveu l’Estatut de Catalunya. ‘Si ens neguem a això donarem per bona una sentència negativa del TC’, ha manifestat. Puigdemont ha fet diferents apel·lacions a Esquerra Republicana, que ha donat suport a la moció.

La moció inicial de CiU a la interpel·lació al Govern sobre política lingüística s’insta al Govern a adherir-se a la petició feta des de diverses entitats i organismes que treballen en el camp del multilingüisme per tal que l’ONU inclogui els drets lingüístics dins dels drets humans. També es reclama aprovar ‘en el termini de tres mesos un projecte de la nova llei de normalització lingüística que desplegui les previsions de l’Estatut que emparen el català com a llengua pròpia’. Un article que, per cert, s’ha apuntat per algunes informacions que pot ser retallat per part del Tribunal Constitucional.

Publicitat

La moció reclama, a més, al Govern a presentar en tres mesos una proposta al Parlament per a l’Estatut de la Llengua Occitana de l’Aran; ‘posar en servei en el termini de tres mesos un traductor automàtic Català-Occità / Occità-Català; presentar una proposta de reforma del Consell Social de la llengua catalana; incrementar els recursos del Consorci per a la Normalització Lingüística per al 2009; així com presentar entre tres mesos un pla de xoc per posar a nivell la llengua catalana en les noves tecnologies, especialment en forma mòbil’.

Durant la seva intervenció, Maria Mercè Roca, parlamentària d’Esquerra, ha criticat a Puigdemont de voler posar de manifest ‘algun retard o incidència en la política lingüística del Govern’. ‘Es repeteixen els terminis dels tres mesos i sap que és impossible acceptar cap punt amb aquesta rapidesa’, ha dit. De fet, ha ressaltat que moltes de les accions que CiU reclama no es poden portar a terme amb tan poc temps. En la mateixa línia, Josep Maria Balcells, del PSC, ha mostrat la seva sorpresa per les preses que té Convergència i Unió. ‘Hi ha moltes coses que demana la moció (de CiU) i han estat 23 anys i no les han fet’, ha assenyalat.

Rebutjada una moció de Ciutadans sobre el model lingüístic a la universitat

Per altra banda, el Parlament ha rebutjat una moció de Ciutadans que instava al Govern a deixar sense efecte l’acord entre el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) pel que s’exigeix a catedràtics, professors titulars, agregats, lectors i associats que treballen a Catalunya l’acreditació del títol del nivell C donat per la Secretaria de Política Lingüística o altres diplomes o certificats equivalents, per poder exercir la docència.

La formació liderada per Albert Rivera també insta al Govern a ‘facilitar i incentivar mitjançant plans específics l’aprenentatge voluntari de la llengua catalana i castellana entre aquells professors universitaris amb un coneixement insuficient d’aquestes’. Així mateix, reclama constatar que el català i el castellà ‘són llengües oficials de la Universitat catalana, podent-se utilitzar discrecionalment per alumnes, professors i personal no docent’.

El parlamentari de Ciutadans Antonio Robles ha demanat al PSC que doni suport a la moció. ‘Si voten en contra exigirem un dia rere l’altre que a més de votar aquí contra una de lles llengües els hi ho diguin als seus militants castellanoparlants a Cornellà, Rubí i Santa Coloma en el moment de les eleccions’, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut