Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

El Parlament de Dinamarca debatrà sobre l’autodeterminació de Catalunya el mes vinent

El Parlament danès debatrà el proper 12 de maig sobre el dret dels catalans a celebrar un referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya. El ministre d’afers exteriors del país rebrà la pregunta sobre el procés català i, per assegurar que es pronunciï a favor d’autoritzar el vot a Catalunya, ja ha arrencat una petició per internet, que es pot signar en aquest enllaç. El formulari està en danès, però només demana, per aquest ordre: nom, cognom, ciutat, país, adreça de correu, i si es vol que la signatura sigui pública. 

Redacció
Redacció 15/04/2015

El ministre s'haurà de definir

Dos diputats del partit Aliança Roja-Verda (Enhedslisten), que dóna suport parlamentari al govern, faran la següent interpel·lació al ministre Martin Lidegaard: “Com demanarà el govern danès que es respecti el dret dels pobles a la lliure determinació, en relació amb l'àmplia majoria del parlament català, la societat catalana i el govern català que vol celebrar un referèndum sobre la independència?”.

És una incògnita què respondrà Lidegaard a la pregunta, però una allau de signatures a la petició perquè el ministre doni suport a una consulta sobre la independència a Catalunya podria fer-lo decantar. És per això que entitats com l’ANC Dinamarca ja estan promocionant aquesta petició virtual.

Dinamarca ja va allotjar un debat sobre el procés el  novembre passat

De fet la branca de l’Assemblea a Copenhaguen ja va organitzar, juntament amb DIPLOCAT un acte a les dependències del Folketinget -el parlament danès- un debat sobre el procés de transició nacional. Es va titular “Catalonia: Self-determination Within The European Union” i va comptar amb la presència d’un dels diputats de l’Aliança Roja-Verda, Nikolaj Villumsen, que es va mostrar favorable a un referèndum. A l’acte del novembre passat també hi va prendre part un representant de les illes Fèroe, Sjúrður Skaale, i tots dos van es van emplaçar a traslladar de forma conjunta el debat sobre el dret a decidir de Catalunya al plenari del parlament danès, cosa que ara han complert. Es tracta, doncs, de tot un èxit de l'ANC Dinamarca i el DIPLOCAT.