Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

El Parlament, contrari al traçat del TGV per Barcelona

El Ple del Parlament ha rebutjat aquest dijous l’actual traçat del TGV al seu pas per Barcelona, pel carrer Mallorca, amb els vots de CiU, ERC, PPC i C’s. D’aquesta manera, ERC ha trencat la unitat de vot amb els seus socis del Govern, tal i com ja havia anunciat. Els republicans han buscat així la ‘coherència’ amb el seu grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona. De fet, al consistori municipal ERC va donar suport a una moció molt similar a la que s’ha debatut aquest dijous al Parlament. Amb la moció aprovada, ‘el Parlament de Catalunya expressa el rebuig a l’actua traçat del TGV al seu pas per la ciutat de Barcelona i manifesta que qualsevol pas soterrat ha de fer-se a una velocitat de 50 quilòmetres per hora i amb una voluntat expressa d’eliminar vibracions’. L’actual traçat ja adjudicat pel carrer Mallorca separa els socis del Govern, ja que mentre socialistes i ecosocialistes hi estan d’acord, ERC prefereix que passi pel carrer Aragó.

Redacció 08/02/2008

La moció també insta el govern espanyol a establir una moratòria en l’execució del túnel i ‘cercar alternatives que permetin assolir un consens polític i social a la ciutat de Barcelona’, així com donar suport al consistori i al govern espanyol per tal que ‘s’agilitzi la construcció de l’estació de la Sagrera i la consegüent transformació urbana d’aquest sector’. El punt sobre la Sagrera ha estat l’únic que ha rebut el suport de tots els grups de la cambra.

El desmarcament dels republicans ha enutjat el PSC i ICV-EUiA, que van presentar una esmena a la moció, sense ERC, tot i que els tres partits van intentar trobar una ‘solució consensuada’ durant aquesta setmana, que no ha arribat. Aquesta esmena modificava el rebuig a l’actual traçat per un text a partir del qual la cambra es feia ‘ressò’ i acollia ‘amb el màxim interès’ la ‘preocupació expressada per entitats veïnals, societat civil i diversos grups polítics’ en relació amb les obres adjudicades del nou túnel pel TGV i que aquestes ‘puguin afectar la seguretat d’edificacions properes’. Per això, manifestava que les obres i l’ús futur del túnel ‘han de realitzar-se en condicions que garanteixin la màxima seguretat per a persones, béns i edificis’.

En la seva esmena no aprovada, PSC i ICV-EUiA plantejaven negociar amb l’estat la creació d’una comissió de seguiment d’aquesta obra amb la participació de l’ens gestor, l’Ajuntament de Barcelona i el Govern.