Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Parlament commemora els 75 anys de les seves primeres eleccions homenatjant tots els diputats

|

- Publicitat -

Aleshores, el sistema electoral establert era el majoritari a dues voltes amb representació de les minories. Per ser elegit a la primera volta calien el 20% dels vots. El sistema es basa en el sufragi universal dels homes de més de 23 anys. L’elecció es feia pel sistema de llista i permetia que els electors poguessin votar més d’un candidat de diferents partits polítics.

Hi havia cinc circumscripcions electorals. La ciutat de Barcelona havia d’elegir 24 diputats; la demarcació dinou i les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona, catorze cadascuna. Cada elector podia votar dinou diputats per la capital, quinze a la demarcació de Barcelona i onze a la resta de circumscripcions.

Sense Barça-Espanyol

Publicitat

El dia de les eleccions es van suspendre els espectacles públics per tal de facilitar la participació als comicis. Fins i tot es va suspendre un partit de futbol entre el FC Barcelona i el RCD Espanyol. El percentatge de participació a Barcelona va ser del 53,3% per cent a la ciutat i del 60% a la demarcació. A Lleida, Tarragona i Girona la participació va vorejar el 66%.

Dels 85 escons en disputa, 56 van correspondre a ERC, setze a la Lliga Regionalista, cinc a la Unió Socialista de Catalunya, quatre al Partit Radical Autònom, un al Partit Catalanista Republicà, un al Partit Republicà Democràtic Federal, un a Unió Democràtica de Catalunya i un a la Unió Catalanista. Donat que hi havia dues actes dobles, el Parlament es va acabar constituint amb 83 diputats.

L’estatut del 32

L’acte de dilluns a les set de la tarda estarà presidit pel president del Parlament, Ernest Benach, i també comptarà amb la participació de l’expresident de la cambra, Joan Rigol, que actualment és president de l’Associació d’Antics Diputats. Rigol presentarà el llibre ‘El debat estatutari del 1932’, de la doctora en història contemporània Teresa Abelló Güell, que també participarà en l’acte.

Aquesa obra, editada pel Parlament, analitza i documenta la gestació de l’Estatut de Núria i el debat i l’aprovació del text que finalment les Corts espanyoles van aprovar el setembre de 1932.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut