Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

El Parlament commemora els 75 anys de les seves primeres eleccions homenatjant tots els diputats

El Parlament de Catalunya celebrarà aquest dilluns el 75è aniversari de les primeres eleccions a la cambra, celebrades l’any 1932, i homenatjarà tots els diputats que n’han estat membres des del restabliment de les institucions democràtiques. La cambra de 1932 es componien 83 diputats, i des de 1980 a avui han format part de la cambra 617 parlamentaris. Les primeres eleccions al Parlament es van celebrar el 20 e novembre de 1932, durant l’etapa republicana, després que les Corts espanyoles aprovessin el primer estatut. El 6 de desembre es va fer l’obertura oficial i solemne de la cambra, que es va constituir definitivament el dia 13. El primer president en va ser Lluís Companys.

Redacció 10/12/2007

Aleshores, el sistema electoral establert era el majoritari a dues voltes amb representació de les minories. Per ser elegit a la primera volta calien el 20% dels vots. El sistema es basa en el sufragi universal dels homes de més de 23 anys. L’elecció es feia pel sistema de llista i permetia que els electors poguessin votar més d’un candidat de diferents partits polítics.

Hi havia cinc circumscripcions electorals. La ciutat de Barcelona havia d’elegir 24 diputats; la demarcació dinou i les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona, catorze cadascuna. Cada elector podia votar dinou diputats per la capital, quinze a la demarcació de Barcelona i onze a la resta de circumscripcions.

Sense Barça-Espanyol

El dia de les eleccions es van suspendre els espectacles públics per tal de facilitar la participació als comicis. Fins i tot es va suspendre un partit de futbol entre el FC Barcelona i el RCD Espanyol. El percentatge de participació a Barcelona va ser del 53,3% per cent a la ciutat i del 60% a la demarcació. A Lleida, Tarragona i Girona la participació va vorejar el 66%.

Dels 85 escons en disputa, 56 van correspondre a ERC, setze a la Lliga Regionalista, cinc a la Unió Socialista de Catalunya, quatre al Partit Radical Autònom, un al Partit Catalanista Republicà, un al Partit Republicà Democràtic Federal, un a Unió Democràtica de Catalunya i un a la Unió Catalanista. Donat que hi havia dues actes dobles, el Parlament es va acabar constituint amb 83 diputats.

L’estatut del 32

L’acte de dilluns a les set de la tarda estarà presidit pel president del Parlament, Ernest Benach, i també comptarà amb la participació de l’expresident de la cambra, Joan Rigol, que actualment és president de l’Associació d’Antics Diputats. Rigol presentarà el llibre ‘El debat estatutari del 1932’, de la doctora en història contemporània Teresa Abelló Güell, que també participarà en l’acte.

Aquesa obra, editada pel Parlament, analitza i documenta la gestació de l’Estatut de Núria i el debat i l’aprovació del text que finalment les Corts espanyoles van aprovar el setembre de 1932.