Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

El Parlament celebrarà la recepció de la Diada el vespre abans i a l’aire lliure

El canvi d’ubicació de l’acte institucional de l’11 de setembre, que passa del passeig dels Til·lers a l’esplanada de la cascada del parc de la Ciutadella, no serà l’únic canvi que es produeixi aquest 11 de setembre en els actes oficials. El president del Parlament, Ernest Benach, ha anunciat aquest dimarts canvis en la recepció que la cambra ofereix cada Diada. Aquest any es farà el 10 de setembre al vespre i a l’aire lliure, davant de la façana del Palau del Parlament, tot i que també s’utilitzarà la planta baixa de l’edifici. L’objectiu és que l’acte sigui més ‘obert’, que hi puguin assistir més convidats i reforçar la ‘dimensió institucional’.

Redacció 10/07/2007

Benach, que ha comparegut acompanyat dels dos vicepresidents de la cambra, Higini Clotas i Ramon Camp, ha explicat que són uns canvis ‘fruit de la reflexió de fa cert temps’. Fins i tot, ha dit, n’hi ha que s’estan madurant des de fa tres anys. Aquest any, la primera Diada Nacional de Catalunya amb José Montilla com a president, el Parlament ha decidit introduir canvis en la recepció oficial que ofereix la cambra, una decisió consensuada amb els grups parlamentaris.

El Parlament de Catalunya farà la seva recepció oficial el 10 de setembre al vespre i la traslladarà a l’aire lliure, davant mateix de la façana del Parlament. Així, es deixarà de fer al Saló de Passos Perduts, com era tradicional. Es preveu, però, utilitzar també la planta baixa de l’edifici. D’aqueta manera, Benach creu que hi podrà haver un major nombre de convidats. En els últims anys, amb el format anterior, els convidats rondaven el miler.

L’objectiu, segons Benach, és aconseguir ‘una major pes institucional’ i donar ‘més importància’ a l’acte, que serà ‘més obert’. Això també permetrà que la jornada de portes obertes del Palau que es fa cada Diada es pugui allargar durant tot el dia, i no només durant la tarda. El dia 11, la Mesa del Parlament també té previst fer la tradicional ofrena floral al monument a Rafael de Casanovas.

El president del Parlament no ha volgut donar més detalls sobre l’acte institucional que la cambra organitza conjuntament amb el Govern de la Generalitat per l’11 de setembre, més enllà del canvi d’ubicació. Aquest acte passarà de fer-se al passeig dels Til·lers, a l’esplanada de la cascada, amb l’objectiu que aquest canvi permeti una major proximitat per part de la ciutadania. El fet que la recepció del Parlament es faci el dia abans, i no immediatament després de l’acte, també permetrà que aquest tingui ‘més marge d’actuació’ i també podrà ser ‘més llarg’.

Les presidències de la Generalitat i del Parlament van preparar un primer esbós de l’acte, amb l’objectiu de donar continuïtat al que ja s’ha estat fent en els últims anys. Ara, Govern i cambra estan acabant d’ultimar els detalls, com ara els artistes que hi participaran, però aquest dimarts no n’ha volgut donar més detalls.