Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El Parlament aprova la llei del dret a l’habitatge amb la mesura del lloguer forçós

El Parlament ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei del dret a l’habitatge de Catalunya. Els vots dels tres socis de Govern han fet possible que tirés endavant aquesta norma, que ha tingut els vots contraris de CiU i PPC i l’abstenció de Ciutadans. Una norma que neix ‘amb voluntat de perdurar’ en el temps, tal com ha manifestat el conseller d’Habitatge, Francesc Baltasar. El lloguer forçós, el punt més polèmic de la Llei pel dret a l’habitatge, ha centrat el debat de la normativa i ha suscitat un cúmul de retrets entre Govern i oposició. De fet, convergents i populars van posar sobre la taula com a condició ‘sine qua non’ per donar suport a la llei que s’eliminés aquest article 42.6.

Redacció 20/12/2007

El conseller d’Habitatge ha ressaltat l’avenç que suposa aquesta nova llei pel país. Baltasar ha fet referència al polèmic article 42.6 i ha afirmat que ‘aquest punt s’ha situat en el centre del debat públic fins i tot amb una transcendència excessiva’. En aquesta línia, ha assenyalat que aquest procés haurà estat de la màxima importància social. En contra del que han reiterat aquest dimecres i en els últims dies els partits de l’oposició, el conseller ha manifestat que el Consell Consultiu amb el seu dictamen declara constitucionals tots els articles, fins i tot el del lloguer forçós. ‘Aquí però fa una matís que ens ha permès millorar la llei’, ha sentenciat.

Baltasar, després de l’aprovació de la llei, ha mostrat la seva satisfacció i ha dit que la llei ‘respon a les expectatives dels propietaris que volen llogar sense incerteses, les expectatives dels agents socials i de les cooperatives, respon als interessos dels promotors i constructors’ i omple les expectatives de la ciutadania. Així mateix el conseller ha anunciat que la comisió de seguiment del Pacte per l’Habitatge després de Nadal per iniciar el desplegament de la llei i el pacte.

CiU lamenta molt sincerament i seriosament no poder sumar els seus vots a aquesta llei i no poder incorporar-se a la firma del pacte’. Només començar la seva intervenció, el diputat de CiU Carles Sala ha deixar clara la posició del seu partit i ha criticat als socis de Govern per haver exclòs de la llei i del Pacte a la federació nacionalista. ‘Han tingut diferents oportunitats per aconseguir la unitat política per afrontar aquest problema’, ha sentenciat Sala, qui ha criticat en varies ocasions al llarg del seu discurs l’article que fa referència al lloguer forçós. ‘És inaplicable, inconstitucional i ideològica’, ha definit el parlamentari de CiU l’article 42.6.

Àngels Olano, del PPC, també ha criticat el polèmic article, però també ha ressaltat ‘si la llei es feia era per millorar i fer una aportació i aquí radica el gran obstacle que el PPC ha vist’. ‘Quan un vol fer polítiques d’habitatge no cal fer una llei’, ha afirmat Olano, al temps que ha afegit: ‘Hi ha polítiques d’habitatge que es poden fer sobre tot perquè Catalunya té la competència i no necessita cap ministeri ni cap ministre per fer polítiques d’habitatge’.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Albert Rivera, ha mostrat també la seva recança al punt que fa referència al lloguer forçós i ha manifestat que per aquest motiu no han pogut votar a favor de la llei. De fet, Ciutadans s’ha abstingut a la llei. ‘Mesures de foment i fiscals sí, però creiem que no és necessari d’arribar a l’estació del lloguer forçós’, ha sentenciat.