Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El Parlament aprova la Llei de vegueries, que preveu la nova organització territorial de Catalunya

El Parlament ha aprovat la Llei de vegueries amb els vots a favor del tripartit i els vots en contra de CiU, el PP català i el grup mixt. Amb la seva aprovació, després de les eleccions municipals del 2011, es crearan el consells de vegueria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Així mateix, per la creació de les vegueries de les Terres de l’Ebre, l’Alt Pirineu i la Catalunya Central l’Estat ha de modificar els límits provincials. El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha destacat que aquesta aprovació era una ‘fita històrica’ i que l’aprovació no significa un simple canvi de nom. CiU ha carregat contra la normativa assegurant que ‘no hi ha cap més efecte que un canvi de nom’. La sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l’Estatut ja avançava que les vegueries només serien constitucionals si no modifiquen els límits de les diputacions.

Redacció
Redacció 27/07/2010

El tripartit ha presentat dues esmenes al text que van ser presentades després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries i que han estat aprovades. En la primera esmena, manifesta que el Consell de vegueries de les Terres de l’Ebre, amb la seu institucional a la ciutat de Tortosa, s’ha de constituir tant bon punt s’hagi produït la modificació de la legislació estatal corresponent. El Consell de Vegueria de Tarragona adopta, en aquell moment, la denominació de Consell de Vegueria del Camp de Tarragona’.

La segona esmena del tripartit aprovada indica que ‘després de la celebració de les properes eleccions municipals, previstes pel 22 de maig de 2011, es procedirà a la constitució del Consell de Vegueria de Barcelona, del Consell de Vegueria de Girona, del Consell de Vegueria de Lleida i del Consell de Vegueria de Tarragona, amb la seu institucional a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, respectivament’. El text aprovat manifesta que ‘la circumscripció territorial d’aquests consells de vegueria coincideix amb la de les vigents províncies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Els consells de vegueria esmentats substituiran les diputacions provincials corresponents’.