Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

El Parlament aprova els pressupostos de la Generalitat per al 2007

El Parlament ha aprovat aquest dimecres els pressupostos de la Generalitat per al 2007, els primers del Govern de José Montilla, que pugen a més de 32.218,6 milions d’euros. El projecte de llei havia arribat al debat final a la cambra amb 1.489 esmenes, de les quals els grups que donen suport al Govern només n’han acabat acceptant 39 (24 de CiU i 15 del PPC). Els socis de Govern han justificat aquestes xifres perquè ‘les esmenes presentades no són del tot compatibles amb el model de país que defensen’ i l’oposició, per la seva part, ha retret al PSC, ERC i ICV-EUiA que aquests comptes ‘engreixen la màquina administrativa, congelen aspectes estratègics de l’economia i posen fre a la inversió en general’.

Redacció
Redacció 27/06/2007

Després d’un debat que ha durat dos mesos, aquest dimecres el Parlament de Catalunya ha donat llum verda als pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2007 que, a més de ser els primers del Govern de Montilla, són els primers que s’elaboren sota la vigència del nou Estatut. Cal assenyalar que l’elaboració d’aquests comptes ha estat condicionada per la situació de pròrroga pressupostària que es va produir durant els primers mesos del 2007, com a conseqüència de la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions anticipades, l’1 de novembre de 2006.

El grup parlamentari de CiU havia presentat un total de 1.197 esmenes al projecte de llei, de les quals 270 corresponien a les seccions pressupostàries i 827 a l’estat de despeses. Per la seva part, el PPC havia presentat 389 esmenes a les seccions pressupostàries i els grups que donen suport al Govern només n’han acceptat 15, 10 de les quals han estat transaccionades.

Des de les files del PSC, la diputada Rocío Martínez-Sampere ha explicat que la majoria de les esmenes que havien presentat les formacions de l’oposició no les han pogut acceptar perquè ‘no són del tot compatibles amb el model de país que defensen’ i perquè ‘si les aprovessin’, ha dit, ‘el pressupost no seria gestionable’.

Sobre les esmenes, també s’ha justificat amb l’argument que ‘algunes impliquen contradiccions i d’altres estan mal gestionades’. Per la seva part, el conseller d’Economia, Antoni Castells, ja havia expressat, abans d’entrar al ple, que la quarantena d’esmenes consensuades demostraven ‘la seva voluntat constructiva’ i ha parlat ‘d’importància política’.

El fet és que, segons CiU, els partits que donen suport al Govern no van accedir a acceptar les esmenes de l’oposició ‘fins aquest dimarts a darrera hora de la tarda’. Tanmateix, per a la federació, aquesta qüestió tampoc fa que variïn les línies generals d’aquests comptes. El diputat nacionalista ha explicat que, malgrat que s’hagin acceptat 24 esmenes de la seva formació, la llei continua ‘engreixant la màquina administrativa, amb personal que no són ni policies, ni metges ni mestres; posa fre a la inversió, especialment en infraestructures; suposa un desequilibri territorial, amb comarques que reben més inversió en detriment d’altres, i congela aspectes estratègics de l’economia’.

Fora de l’hemicicle, el portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig, encara ha volgut afegir a aquestes consideracions que ‘malgrat el maquillatge de darrera hora, incorporant algunes esmenes aquest mateix dimarts, ha quedat clar que l’estil Montilla és partidista’.

En la mateixa línia s’ha expressat la diputada del PPC Àngels Olano, a qui els partits que donen suport al Govern només han acabat acceptant 15 esmenes. La popular ha criticat que la despesa no s’hagi optimitzat i l’argument del Govern que ‘tot ho fa des del punt de vista social’, que diu que, ‘en realitat, és un tòpic’.

Finalment, el diputat del grup Mixt Albert Rivera ha criticat que despeses, al seu parer ‘innecessàries’ com les dels àmbits de política lingüística o afers exteriors, hagin augmentat i ha plantejat que la millor opció hagués estat que es destinessin a matèries relacionades amb la innovació. També ha criticat una inversió ‘insuficient’ per al desplegament dels Mossos d’Esquadra i la política de subvencions establerta als mitjans de comunicació.

Aprovada la Llei d’acompanyament

La cambra catalana també ha aprovat avui la llei de mesures fiscals i financeres, més coneguda com la llei d’acompanyament als pressupostos, a la qual els grups que donen suport a l’executiu només han incorporat dues esmenes de la formació nacionalista.