Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El PAM de Colau acabarà fent PUM

|

- Publicitat -
Els ciutadans de Barcelona tenen molta inventiva i ho han demostrat al web Decidim Barcelona on es poden aportar propostes per a millorar la ciutat. Algunes són realment atractives i interessants però moltes altres són suggeriments o queixes reformulades en iniciatives. Moltes d'elles, a més, es contradiuen les unes amb les altres i n'hi ha que són tan esperpèntiques que fins i tot sorprèn que tinguin algun vot.
 
Què passaria si….
Què passarà si alguna d'aquestes propostes temeràries aconsegueix molts suports? L'ajuntament durà a terme iniciatives guanyadores que representin un revés al seu programa electoral? Acabarà tot això en una simple acció de cara a la galeria per acabar fent el que Barcelona En Comú vulgui? 
 

L'ajuntament respon: el procés no és vinculant

Cal tenir clar, doncs, que a pesar de les centenars propostes que es duguin a terme, al final l'última paraula la tindrà el Ple municipal. Al mateix web, l'actual consistori ja es cura amb salut i especifica que aquest procés no és vinculant perquè el document final ha de ser aprovat pel Ple i requereix un consens polític suficient que obtingui majoria. Així mateix, especifica que el Govern es compromet a valorar la viabilitat de les propostes amb més suports i a explicar perquè algunes s’han incorporat al document final i d'altres no.

Publicitat

Què ha costat aquest procés de participació no vinculant?

Durant la presentació del PAM i el procés de participació Decidim Barcelona, la regidora de Participació, Gala Pin, va explicar que el web ha costat 58.000 euros, i s'han externalitzat 15 lots que sumen mig milió d’euros. Aquest fet ha estat criticar per l'oposició i CiU: el regidor del grup, Jordi Martí, ha criticat que el govern d’Ada Colau gasti 500.000 euros per a la privatització del procés de participació quan l’Ajuntament ja disposa d’instruments per garantir la participació social i política. Jordi Martí ha qualificat la proposta d’inversió que inclou el projecte de PAM 2016-2019 del Govern que encapçala Ada Colau de “conservadora i poc ambiciosa per a una ciutat com Barcelona”.

 

Filtre municipal a les aportacions crítiques

Jordi Martí també va ser molt crític amb el web Decidim Barcelona: “encara no se saben quines seran les entitats encarregades de promoure aquesta participació, però tenim sospites, confirmades amb altres processos de participació menors que s’han fet a la ciutat, que acabaran sent liderades per entitats ‘amigues’ del govern municipal i, per tant, poc plurals i que fins i tot filtren la participació critica de la ciutadania”.
 

— RECULL DE PROPOSTES –– 

 

Enderrocar Can Vies
 
L'usuari Pak69 explica la seva proposta: “Es tractaria d'enderrocar l'actual edifici de Can Vies per permetre la construcció d'una rampa d'accés a la rambla elevada del calaix de Sants com, de fet, ja consta en el projecte pactat amb els veïns”. La proposta compta ja amb 14 suports i pot convertir-se en un veritable problema per a Colau. La bomba de rellotgeria que representa aquest conflicte a Sants acabarà fent PUM!
 
Un Tinder per a gossos

En Fede vol una APP per a gossos feta per l'ajuntament i així ho reivindica: “App que geolocalitza passejadors, ensinistradors o cangurs de gossos segons la immediatesa amb la que poden respondre a les peticions dels usuaris. Admet un Tinder per a gossos com a canal de comunicació per als amos de cada mascota”.
 

Per començar, primer hem d'acabar
Sorprenent és aquesta proposta que, en realitat, no proposa res en concret. Tan sols demana que s'acabi tot allò que ha quedat pendent, imaginem que de l'anterior govern municipal. En Peter escriu: “Tot allò que va començar i es va deixar pendent. Tot allò que comptava amb un pressupost i es va aturar. Tot allò que ha quedat a mitges i no han tornat mai més. Per començar, primer hem d'acabar.”
 

Papereres de colors

En Sergi proposa una acció que representaria un canvi substancial a la vida dels barcelonins i barcelonines: pintar de diferents colors vius totes les papereres de la ciutat per fer-les més visuals i alhora convertir-les en element diferencial de la ciutat. Ull! Que ja té 20 suports.

Traslladar el Zoo

La Laura té la iniciativa de traslladar el zoo fora de la ciutat i portar-lo en algun lloc l'àrea metropolitana perquè els animals puguin estar en 'semi-llibertat'.

Tancar prostíbul xinès carrer Escipió 44

Clar i concís és en SylRos: Tancar els prostíbuls amagats sota negocis de massatges en cases i pisos del districte. 
 

ALTRES PROPOSTES, SI MÉS NO, CRIDANERES
 

Fàbriques als barris: Potenciar el sector secundari i retornar a la classe obrera urbana és el que proposa l'Hector: posar una fàbrica autogestionada a cada Barri.
Dia sense cotxes mensual: En Fede vol Dia de la roda: que tots els diumenges últims de mes no circulin cotxes a la ciutat. 
Que torni l'agutzil: En Josep Mompin demana la creació d'un policia de barri.
Banyar-se a una sopa de bacteris: en David LH demana piscines municipals lliures de clor.
Pagar amb Barcins: En trastu2016 proposa la creació d'una moneda pròpia per a la ciutat.
Metges jardiners: en daniel vol que l'ajuntament curi tots els càctus del Parc Güell.
Qui vigila al vigilant? la Núria.90 vol que els policies que infringeixin normes de circulació també siguin multats

Amor i odi pels gossos

Moltes de les iniciatives ciutadanes són totalment contradictòries. Molts exemples els trobem amb el sextor caní i aquells que estan absolutament farts dels excrements dels gossos. Duna banda hi ha la CarmeG que vol declarar Barcelona ciutat amiga dels gossos, o veiem com en Marc Casanovas i Bassas demana acotar la invasió de gossos en espais públics, la Núria.90 proposa acceptar mascotes als autobusos metropolitans i una platja per a gossos durant tot l'any i per l'altra gent com la Mar Llopis vol acabar amb la brutícia d'excrements de gos als carrers, l'AinaPJ vol prohibir l'entrada de gossos al metro i en Jebimetal suplica crear campanya de conscienciació sobre els orins dels gossos.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut