Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

El País no distingeix un independentista d’un unionista

El diari El País ha publicat la història d’un suposat independentista català que es va convertir a l’unionisme després de recórrer tota Espanya a finals de 2014. L’article, però, taca la credibilitat del rotatiu, ja que la xarxa ha començat a desemmascarar el jove i no només no sembla que mai hagi estat sobiranista, sinó que hi ha indicis que apunten a un muntatge i operció de màrqueting que algunes entitats unionistes han aprofitat o, fin i tot , podrien haver incentivat. 

Redacció
Redacció 27/07/2015

Una història difícil de creure

El rotatiu de PRISA, juntament amb l’ABC, han donat per bona i s’ha fet ressò de la història d’un jove català, Joan Planas, que va recórrer converses de bar de cent municipis espanyols durant tres mesos i coincidint amb la campanya del 9N buscava opinions sobre el conflicte Catalunya-Espanya per fer una pel·lícula i un llibre. Ell afirma que abans de començar el periple era independentista, i quan el va acabar ja no ho era. Ara bé, la xarxa ja ha tret la pols d'una piulada de Planas el 2010, quan suposadament donava suport a la plena sobirania: “Lo peor es que en esta crisis el gobierno està centrándose en la tonteria de cine en catalán y los ciudadanos lo apoyan, al·lucino”.

Somatemps i la Fundació Joan Boscà, sucursal del SCC, podrien estar darrere

Planas s'ha  convertit en pocs dies en una estrella de les entitats unionistes. Fa dues setmanes, va fer una xerrada en el ‘Congrés de Catalanitat Hispànica’, organitzat per l’entitat ultradretana Somatemps, i també va participar en una conferència a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo sobre cohesió espanyola, que orgnitzava la Fundació Joan Boscà, presidida pel també membre destacat de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll, on Planas va compartir taula amb l’exministre socialista Josep Borrell i el mateix Coll.

Bagenc com Josep Ramon Bosch
 
Casualment o no, un dels fundadors de Somatemps, president de SCC i vicepresident de la Fundació Joan Boscà és Josep Ramon Bosc, un bagenc com Planas que podria ser el nexe entre la nova estrella i les entitats uninistes.

Estratègia per vendre llibres? 

La xarxa també especula amb un falsejament de la realitat per part del propi Planas per vendre llibres que les entitats podrien haver aprofitat En aquest cas, El País també hauria contribuït a difondre una història falsa alimentant l’antisobiranisme. 

Relacionats