Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El País Basc també protesta contra les visites del rei

|

- Publicitat -

La presència del Juan Carlos I a Bilbao i Baracaldo, on participa en els actes de celebració del 25è aniversari de la fundació de Confebask, l’associació d’empresaris bascos, i inaugura la seu de la nova fundació Fundació de treballadors de la siderúrgia integral, ha portat polèmica. El monarca ha estat rebut amb crits de ‘Borbó, treballa com un peó’ pel centenar de persones concentrades davant el palau Euskalduna, on el ha arribat sobre les dotze per participar en l’acte de celebració de Confebask.

La concentració, convocada pel sindicat LAB ha acabat amb el cant dels himnes de l’internacional i l’eusko gudariak. Des de les posicions abertzales s’ha recordat que durant el regnat de Juan Carlos I continuen les il·legalitzacions de partits polítics, el tancament de mitjans de comunicació, els empresonaments i la tortura, i que el rei representa un pilar fonamental del sistema capitalista. LAB, per la seva banda, ha denunciat que la patronal ha augmentat els seus guanys privatitzant els serveis públics amb la complicitat de les administracions i ha assegurat que ‘Confebask, a banda de molts diners, i el PNB, molt negoci, fan pàtria espanyola’, fent referència a la presència del rei en l’acte del 25è aniversari de Confebask.

Publicitat

Un argument similar ha esgrimit la marca d’esquerra unida al País Basc (EB) per justificar la seva absència als dos actes previstos avui amb la presència del monarca. El grup d’esquerres assegura que ‘no pot compartir espai amb un personatge que és el revès de la classe treballadora i que representa el sector anti-obrer i reaccionari de la societat’, malgrat afegir que recolza ‘totalment’ la constitució de la nova Fundació de treballadors siderúrgics, que inaugurarà el rei a la tarda. Joseba Azkárraga, conseller basc de treball, tampoc ha estat present en l’acte del 25è aniversari de Confebask. A la tarda també hi ha convocada una concentració de rebuig a la visita del monarca en l’acte de la Fundació de treballadors de la siderúrgia integral.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut