Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Pacte Nacional per a l’Habitatge es signa sense el suport de l’oposició

|

- Publicitat -

El Pla contempla un total de 800.000 actuacions en el període 2007-2016, on el pes de les operacions de nova construcció suposen el 62% (amb 500.000), i de les de rehabilitació o millora del parc, el 38% (amb 300.000). Dins de les operacions de nova construcció, el pes majoritari és el relatiu a habitatges de lloguer, amb el 55% (274.000 actuacions), mentre que les mesures d’estímul a la compra o a la promoció d’habitatges protegits de compra representa el 45% (amb 226.000 actuacions). El Pla compta amb l’aportació d’uns recursos públics de 8.221 milions d’euros.

Cinc són els reptes que el Pacte té com a objectiu complir en el període 2007-2016. El primer millorar l’accés a l’habitatge, especialment del joves, a través de la construcció de 160.000 habitatges amb protecció oficial, un 40% en règim de lloguer i un 60% en règim de compra. I mitjançant la mobilització i posada en el mercat, de 62.000 habitatges del parc desocupat. El segon repte és millorar la qualitat del parc d’habitatges amb la rehabilitació i millora de 300.000 habitatges.

Publicitat

El tercer se centra en millorar l’allotjament a la gent gran i de les persones amb diversitat funcional, per tal de garantir i allargar l’autonomia residencial de 35.000 llars encapçalades per persones grans (de més de 65 anys) i millorar l’accessibilitat dels habitatges per a 35.000 persones amb diversitat funcional.

La prevenció de l’exclusió social residencial ve en quart lloc com una proposta compartida d’evitar que cap persona quedi exclosa d’un habitatge per motius econòmics, amb ajuts a 60.000 llars. I finalment, el darrer repte planteja la garantia d’un habitatge ‘digne i adequat’ per a les llars mal allotjades, entenent que es troben en aquestes situacions les persones sense sostre, és a dir, les persones que no disposen d’un domicili, les que viuen al carrer, les persones que viuen en infrahabitatges, les que comparteixen habitatges amuntegadament (sobreocupació) o les que han estat víctimes d’un desnonament injustificat, entre d’altres.

Del total d’actuacions previstes pels propers deu anys 393.000 es produiran durant la present legislatura (2007-2010) a les quals es destinaran 2.503 milions d’euros.

CiU i PPC portaran la llei al Consultiu

Per la seva banda CiU i PPC han anunciat que portaran al Consell Consultiu el projecte de Llei del dret a l’habitatge a Catalunya. Els dos partits estan en contra de l’article de la llei que preveu una mesura de lloguer forçós de pisos buits i que qualifiquen ‘d’expropiació forçosa’. CiU i PPC han justificat el seu no a la signatura del pacte, tot i que la federació remarca que hi ha la seva ‘petjada’ i que diuen no per la llei, mentre que els populars no comparteixen el contingut del pacte. Tot i tampoc donar suport a la llei, C’s sí signarà aquest dilluns el pacte.

Un cop la comissió parlamentària corresponent aprovi el dictamen de la llei, CiU i PPC el portaran al Consell Consultiu. De fet, el contingut de la llei, amb el lloguer forçós, és l’escull que ha impedit a CiU sumar-se a l’acord, segons han explicat el flamant secretari general adjunt de CDC i encara portaveu parlamentari, Felip Puig, i el diputat Carles Sala. Sala ha recordat que aquesta ha estat la postura de la federació ‘des del primer dia’ i que, tot i que CiU ha ‘cedit en punts que havien de ser gairebé irrenunciables’, el Govern no ho ha fet en aquest punt.

‘Fins al juny ens van fer creure que ho traurien’, ha assegurat Sala, que ha afegit que ‘la postura s’ha radicalitzat molt més’ en el moment que el Govern va arribar a un acord amb els promotors’. Sala creu que a ‘certs membres que formen part del Govern els ha interessat molt, per tacticisme electoral, excloure CiU del pacte per a l’habitatge’.

En tot cas, la federació nacionalista ha assegurat fer-se seu el pacte, ja que ‘hi ha la petjada de CiU’ i han avançat que, si durant la tramitació parlamentària de la Llei de l’habitatge desapareix el punt del lloguer forçós, tindran una postura ‘absolutament flexible’ per signar el pacte.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut