Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

El pacte PSOE-PNB dóna als bascos competències d’R+D+I, infraestructures i la prejubilació de l’Ertzaintza

El PSOE i el PNB han tancat avui definitivament el seu acord perquè els nacionalistes bascos donin suport als pressupostos generals de l’Estat per al 2009 a canvi de transferències en competències d’R+D+I, infraestructures, i altres concessions relatives a les prejubilacions de l’Ertzaintza i a serveis de telefonia mòbil, l’import dels quals es calcula en uns 125 milions per a l’any que ve.

Segons els termes de l’acord, el trasllat de les competència en R+D+I, perquè el País Basc pugui exercir ‘les seves competències exclusives en concurrència amb l’Estat’ està valorat en 86,8 milions d’euros anuals. En aquest assumpte, el portaveu dels socialistes, José Antonio Alonso, ha recalcat que el Ministeri de Ciència i Innovació hi està conforme tot i que la ministra del ram s’hi havia mostrat contrària públicament fa pocs mesos.

Redacció
Redacció 21/10/2008

El segon dels punts de l’acord fa referència a les obres del port exterior de Pasajes, que no es culminarà fins al 2018. L’acord entre PSOE i PNB han acordat donar un ‘impuls’ a aquesta infraestructura que es reflecteix en 9 milions d’euros en els Pressupostos del 2009 perquè les esmentades tasques s’iniciïn i rebin 9 milions d’euros.

El tercer dels punts té a veure amb la prejubilació de l’Ertzaintza, perquè la seva edat de jubilació s’equipari a la de la Policia Nacional, una reivindicació històrica dels policies bascos. Tindrà un cost ‘assumible’, segons Alonso, d’una mica més de 30 milions anuals, depenent dels agents que s’hi acullin, i anirà a càrrec de l’Estat però no tindrà impacte en els pressupostos de Seguretat Social ni en els del Ministeri de Treball, sinó a Hisenda.