Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

El número 2 de Duran i Lleida es sabrà després de Reis

El secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Artur Mas, ha situat després de Reis la proposta ‘formal i definitiva’ dels candidats del seu partit a les llistes de la federació nacionalista per a les eleccions generals. Això inclou el número dos de la llista per Barcelona, just per sota del líder d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida. Després que Felip Puig hagi demanat fa uns dies que el candidat tingui un perfil sobiranista per equilibrar el to moderat de Duran, Mas ha assegurat que ‘presenti qui presenti CDC, tindrà un perfil nacionalista català’, tot dient que ‘la resta d’etiquetes’ no formen part de la seva ‘manera d’expressar-se normalment’. El líder de CDC també ha dit que la federació nacionalista no posarà ‘una condició prèvia sobre governs’, però que el PSC ha d’entendre que, si CiU dóna suport al PSOE, els socialistes no poden ‘aïllar permanentment’ CiU a Catalunya.

Redacció
Redacció 11/12/2007

El Comitè Executiu Nacional de CDC ha abordat aquest dilluns preparatius de cara a les eleccions generals, tant a nivell de programa com de llistes, segons ha explicat el mateix Mas. Una reunió que es manté després que el secretari general adjunt del partit, Felip Puig, hagi apostat per un perfil sobiranista com a número dos a les llistes per Barcelona, després de Duran i Lleida.

Mas n’ha parlat per primera vegada aquest dilluns per dir que ‘presenti qui presenti CDC tindrà un perfil català’ i ‘la resta d’etiquetes no forma part de la meva manera d’expressar-me habitualment’. El líder de Convergència ha reconegut que es tracta d’una ‘obvietat’, perquè ‘totes els militants de CDC són gent catalanista’.

Pel que fa al calendari, Mas ha informat de la previsió a la direcció del partit. El líder de CDC no espera que la proposta ‘formal i definitiva’ no es prengui fins un cop passades les festes nadalenques, després de reis. Mas ha constatat que és ‘lògic’ que hi hagi ‘especulacions’ en aquest tipus de processos, però ha remarcat que hi ha ‘terminis concrets’.

En aquests moments, dins de CDC hi ha reunions a nivell territorial per tal de fer propostes dels candidats del partit que hauran d’ocupar llocs de CiU a les llistes a les generals. Un procés, segons Mas, que no s’acaba fins a finals de la setmana que ve.

Cap condició prèvia sobre governs

D’altra banda, Mas ha assegurat que la federació nacionalista vol parlar de ‘mesures de qualitat democràtica’ durant les eleccions generals, tot lamentant l’actitud del PSC davant de ‘normes d’elemental funcionament democràtic’. Mas ha dit que ‘no estem parlant de poder’, tot dient al president de la Generalitat, José Montilla, que ‘no es preocupi de la seva cadira’, perquè ‘no estem parlant d’això’, sinó de què ‘quan la gent va a votar, sàpiga que aquest vot té un valor que serè ben utilitzat’.

En aquest sentit, Mas ha remarcat que la federació nacionalista no posarà ‘una condició prèvia sobre governs’, sinó que el PSC ‘ha d’entendre que és incompatible que CiU salvi la cara al PSOE cada dia, amb que els socialistes a Catalunya vagin en la línia d’aïllar permanentment CiU i anar-hi en contra’. ‘Però això ho hauran de resoldre ells, si arriba el cas’, ha matisat.

El secretari general de CDC, que ha assegurat que parlarà amb Duran i Lleida i que ho fa ‘contínuament’, ha recordat la seva proposta d’un govern de concentració en cas que el Tribunal Constitucional (TC) retalli l’Estatut quan se li ha preguntat sobre l’aposta de Puig d’un govern amb CiU, ERC i ICV-EUiA. Mas ha dit no haver sentit a ‘ningú de fora de CiU’ que valorés la seva proposta de govern de concentració, tot defensant que ell va plantejar el seu ‘pla B’.