Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

El nombre de donants d’òrgans creix un 9% però un quart de la població encara es nega a cedir-los

El nombre de donants a Catalunya s’ha incrementat un 9% respecte a l’any anterior. Malgrat tot, es manté el 23% de persones o familiars del difunt que es neguen a fer un trasplantament. Per aquesta raó l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) ‘crearà una comissió de treball per estudiar perquè es neguen a ser donants d’òrgans’, segons ha explicat la seva presidenta, Roser Delofreu. Aquestes dades han estat presentades en el marc d’una reunió entre quaranta coordinadors de trasplantaments que s’ha fet a Sabadell. Durant la reunió també s’ha acordat crear un pla pilot a la regió sanitària dels dos vallesos i del Maresme per apropar el trasplantament a la població.

Redacció 21/11/2007

L’Organització Catalana de Trasplantaments ha presentat les dades més recents pel que fa al nombre de donants d’òrgans i trasplantaments. Aquest any han augmentat un 9% el nombre de donants respecte a l’any anterior, tot i que es manté el 23% de persones o familiars que es neguen a fer un trasplantament. Una quarantena de coordinadors de trasplantaments han acordat en una reunió feta avui a Sabadell ‘crear una comissió de treball per estudiar aquest 23% de negatives que reben a les entrevistes a familiars o possibles donants’, ha explicat la presidenta de l’OCATT, Roser Deulofreu. Aquestes negatives suposen que ‘es deixin de fer uns 200 trasplantaments més a l’any’.

Malgrat aquesta xifra negativa el nombre de trasplantaments ha augmentat un 10% respecte a l’any anterior i se situa ‘entre les més altes del món i de l’estat espanyol’, ha remarcat Delofreu. El nombre de trasplantaments d’òrgans fets entre el mes de gener i octubre d’aquest any ha estat de 654, on s’ha incrementat de forma considerable el de ronyó, de pulmó i de cor. Pel que fa al nombre de donants hi ha hagut un total de 196 donants vàlids, 16 més respecte a l’any anterior.

D’altra banda, l’OCATT ha explicat que s’engegarà una proba pilot a la regió sanitària dels dos vallesos i el Maresme ‘per apropar els trasplantaments a la població’, ha explicat el coordinador de l’àera, Jaume Mestre. El pla pilot també preveu coordinar ‘de forma més intensiva’ la relació entre els hospitals que estan preparats per fer extracció d’òrgans, que són l’Hospital Taulí de Sabadell, Mútua de Terrassa i l’Hospital General de Catalunya. Aquesta proba pilot es va fer a les Terres de l’Ebre l’any passat ‘amb molt bons resultats’ ja que va ‘triplicar el nombre de donacions’.

Delofreu ha explicat que un dels objectius marcats durant la reunió és que ‘les negatives a fer-se donant no superin el 20%’, per aquesta raó s’estudiarà ‘en quin moment la persona va prendre la decisió en vida i si aquesta va ser prou meditada’. Segons les experiències recollides durant la jornada, Delofreu ha explicat que pràcticament la meitat d’entrevistes fetes a familiars després de la defunció del possible donant es neguen que s’efectuï el trasplantament. ‘El problema és que no és una decisió meditada i que moltes vegades la persona no ha fet constar la seva voluntat en vida’, ha conclòs Delofreu.