Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El Museu de Granollers acull una exposició sobre l’evolució dels videojocs des de la seva vessant artística

El Museu de Granollers acull una exposició científica pionera a l’Estat espanyol sobre l’evolució i la història del sector dels videojocs des de la seva vessant artística. La mostra sota el títol ‘GAME OVER. Tres mestres del videojoc’ està organitzada per l’Obra Social Caixa Sabadell i el Museu de Granollers i es podrà visitar del 20 de desembre al 24 de febrer a les sales d’exposicions temporals del Museu de Granollers. El comissari de l’exposició, Ricard Mas ha explicat que és ‘la primera mostra científica sobre el videojoc que es fa a l’estat espanyol’. La voluntat de la mostra és ensenyar l’evolució d’entreteniment a art que ha sofert el sector del videojoc des de la seva aparició.

Redacció
Redacció 22/12/2007

Davant les múltiples expressions actuals del videojoc, la mostra s’ha centrat en tres grans creadors que han determinat canvis importants en l’evolució del videojoc, com són Shigeru Miyamoto, considerat un dels pares dels videojocs i actualment director administratiu general de l’àrea d’entreteniment, anàlisi i desenvolupament de Nintendo, John D. Carmack, creador dels jocs en primera persona com Wolfestein 3D, Doom i Quake i finalment Will Wright, cofundador de l’empresa de software Maxis junt amb Jeff Braunde, a més de dissenyador dels programes de simulació com el Sim City, Sim Earth i Sim Ant.

L’acte inaugural d’aquesta exposició tindrà lloc aquest dijous 20 de desembre a les vuit del vespre amb la presència de l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, el membre del Consell d’Administració de Caixa Sabadell, Joan Grau, la regidora de Cultura i Mitjans de Comunicació, Alba Barnusell, i el comissari, Ricard Mas. L’horari de visita és de dimarts a divendres de dos quarts de sis a dos quarts de nou del vespre, els dissabtes i els festius de sis a nou del vespre, i els diumenges de dos quarts de dotze a dos quarts de dues del mig dia i de sis a nou del vespre. La majoria d’edat d’un art singular Inicialment, els videojocs van ser una nova aplicació de les noves tecnologies de la imatge i van adquirir un espai destacat en el sector de l’entreteniment. Els seus continguts es van desenvolupar al marge de la cultura oficial i, en molts casos, amb un cert caràcter contracultural o purament consumista. Tanmateix, avui dia ja ningú pot discutir que la tècnica ha assolit la majoria d’edat i el seu llenguatge s’ha anat sofisticant tant que ja constitueix una nova forma de cultura, amb un codi propi dins d’una plataforma artística singular i autònoma.

El format de la mostra, tres pioners en la seva especialitat

Shigeru Miyamoto (1952) és el creador Donkey Kong, Super Mario Bros i The Legend of Zelda: Ocarina of Time. És un dels pares del videojoc i està considerat el millor dissenyador mundial de jocs. Actualment, és el director administratiu general de l’àrea d’entreteniment, anàlisi i desenvolupament de Nintendo, i és productor, director i supervisor de molts jocs de la companyia. El passat 13 de març el govern francès li va concedir l’Orde de Cavaller de les Arts i les Lletres junt amb els dissenyadors Michel Ancel i Fréderick Raynal.

John D. Carmack II (1970) va cofundar Id Software el 1991, una empresa de desenvolupament de videojocs. Les seves habilitats de programador, sumades als dissenys de John Romero, li van permetre crear els primers jocs d’acció en primera persona (FPS) Wolfestein 3D, Doom i Quake. També és autor de diverses tècniques algorítmiques per a gràfics d’ordinador. Els seus motors de joc estan patentats i utilitzats en alguns dels jocs d’acció en primera persona més influents de la història del gènere, com Half-Life i Medal of Honor. El 1999 va ocupar el número 10 en el rànquing dels 50 personatges més influents en el món de la tecnologia, publicat per la revista Time.

Will Wright (1960) és cofundador de l’empresa de software Maxis junt amb Jeff Braunde, a més de dissenyador dels programes de simulació Sim City, Sim Earth i Sim Ant. El videojoc The Sims, simulador de la vida humana en societat, va ser llançat per Maxis el 2000 i ha estat el més venut de la història dels PC. Com a fet insòlit, és un dels pocs jocs amb més fans femenines que masculins. El seu proper joc de simulació de vida es dirà Spore i sortirà el 2007.

Mitjançant jocs interactius, pantalles estàtiques, vídeos, documents i màquines, l’exposició segueix l’evolució del videojoc fins al llindar del segle XXI, de la mà d’aquests tres creadors emblemàtics, que representen el mateix paper que Méliès, Eisenstein i Griffith van jugar en l’aparició del cinema, o Leonardo, Rafael i Miquel Àngel, en la història de l’art. La mostra està adreçada a tots els públics, tant els interessats per l’art i la creativitat com els amants de les noves tecnologies i la mecànica del joc.

Pel seu caràcter pioner en els estudis sobre un art tan jove, la mostra es complementa amb un ambiciós catàleg que esdevindrà una eina de referència per als seus futurs investigadors. El llibre conté textos sobre els tres creadors de la mostra a càrrec de Jesús Rocamora, Toni de la Torre i Àlex Barnet, així com un estudi de les relacions entre la música i els videojocs, fet per Marta Hurtado, i un altre que analitza les relacions entre el cinema i els videojocs, aportat pel comissari Ricard Mas, que també s’ha ocupat de la completa bibliografia i de les fitxes exhaustives dels 26 jocs presentats a l’exposició.

El director del Museu de Granollers, Josep Font ha destacat que la mostra posa en valor ‘el sector de la creació de videojocs’. Font ha explicat que el sector econòmic dels videojocs actualment factura més diners que la indústria del cinema i ha passat de ser un mer entreteniment a una representació artística pròpia. Josep Font ha explicat que l’exposició és molt interactiva i ‘més que grans textos’ presenta diverses ‘màquines per jugar a videojocs’ amb la intenció que els visitants aprenguin nous coneixements d’aquest sector mentre s’entretenen. El director del Museu de Granollers ha destacat que ‘ GAME OVER. Tres mestres del videojoc’ ensenya l’evolució del sector des de la seva aparició i explica els orígens dels seus creadors més emblemàtics. En aquest sentit, Font ha explicat que la mostra ‘analitza els 3 genis’ dels videojocs per reflexionar sobre la ‘vessant artística del videojoc’.