Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El mòbil afecta al semen i als òvuls?

Redacció
Redacció 19/05/2010

Un estudi realitzat per la clínica de reproducció assistida Tahe de Múrcia i les facultats de Veterinària i Física de la Universitat de Múrcia (UMU) pretén posar de manifest quina relació hi ha entre l’exposició a les ones electromagnètiques i els problemes d’infertilitat.

Per a comprovar-ho, els investigadors seleccionaran mostres de semen, òvuls i zigots (preembrions) provinents de porcs i les irradiaran amb ones electromagnètiques a una freqüència de 1.800 Mhz, que és la banda que s’utilitza pels telèfons mòbils a l’Estat espanyol. D’aquesta manera, els científics murcians analitzaran quins efectes són els que causen aquesta irradiació en cadascun dels gàmetes i en el zigot.

El director d’investigació de la clínica Tahe i coordinador d’aquest estudi, Sergio Navarro, ha explicat que és lògic que per a una investigació d’aquest tipus no s’utilitzin preembrions humans. El director ha afegit que els resultats que s’obtinguin en porcs seran totalment aplicables a l’ésser humà per a la seva semblança genètica.

Els experts de l’estudi han assenyalat que el dispositiu que s’utilitzarà per a col·locar les mostres de semen, òvuls i zigots per a la seva posterior irradiació ha estat elaborat per professors d’Electromagnetisme de la Facultat de Física de la UMU. El director de la investigació ha destacat que aquest dispositiu els permetrà irradiar a diferents longituds d’ona i a diverses intensitats.

En conclusió, aquest anàlisis podrà ser molt més sistemàtic que altres investigacions dutes a terme dins el moment. En aquest sentit, un estudi recent, realitzat per la clínica de reproducció Cleveland d’Estats Units, ja va alertar que l’ús del telèfon mòbil podria produir problemes en la producció, qualitat, quantitat i, fins i tot, mobilitat dels espermatozoides.

Amb l’actual estudi, els experts pretenen confirmar que l’aparell mòbil perjudica la qualitat espermàtica de l’home. Els investigadors han explicat que mesuraran la taxa de fertilitat dels homes per a saber si aquesta ha patit variacions. A més, els mateixos científics de l’estudi han assegurat que analitzaran també l’ADN per a descartar si ha hagut canvis estructurals a les cèl·lules espermàtiques. En el cas dels preembrions, aquesta investigació els permetrà comprovar si les ones electromagnètiques dels aparells mòbils tenen algun tipus d’impacte en el seu desenvolupament.