Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El Ministeri de Sanitat espanyol promou un canvi de model de les talles de roba

Després de cinc mesos de proves a milers de dones de 59 localitats espanyoles, el Ministeri de Sanitat espanyol ha donat a conèixer aquest dijous les bases del nou patronatge per al sector tèxtil i de la confecció que vol que estiguin a les botigues en dos anys, tot i que no és d’obligat compliment. El ministre espanyol de Sanitat, Bernat Soria, ha avançat que l’objectiu és caminar ‘cap a la desaparició de les talles actuals’ i la implantació ‘d’un altre model que satisfaci les dones’. L’estudi proposa que les etiquetes de la roba incloguin tres codis de tres dígits que contemplin pit, cintura i maluc per a cada estatura. En funció d’aquests paràmetres, l’estudi classifica les dones en funció de tres morfotipus, que són ‘diàbolo’, que engloba el 39% de la població, ‘campana’, que engloba el 25%, i ‘cilindre’, amb el 36%.

Redacció
Redacció 08/02/2008

I és que segons Sanitat, les talles actuals de roba van ser definides abans de 1975 i ‘no s’adeqüen al perfil físic actual de les dones a l’Estat’. Per aquest motiu el gener de 2007 l’anterior ministra de Sanitat, Elena Salgado, va signar un acord d’autoregulació amb els empresaris de la moda i va posar en marxa un estudi sobre 10.145 dones d’edats compreses entre els 12 i 70 anys. Es tracta, segons el Ministeri, d’una iniciativa ‘pionera’ en la seva matèria.

El seu successor, Bernat Soria, ha presentat aquest dijous els resultats de l’estudi, que apunta que el 86,1% de les dones té una massa corporal convencional i que el 12,4%, especialment les més grans de 50 anys, pateixen algun tipus d’obesitat. Un 1,4%, sobretot en el sector d’edat més baix, està massa primes. A més, el 41% de les dones confessa que ‘sempre’ té problemes amb les talles, i un 43% diu que es troba talles ‘petites’ pel seu cos, mentre que un 22% diu que són grans.

L’estudi ha permès determinar que el 81% de les dones tenen mesures convencionals. D’aquest 81%, el 56,2% té un pes normal, mentre que el 24,9% té sobrepès i el 5% és lleugerament prima. Entre les dones majors de 60 anys l’obesitat afecta el 31% de la població.

Pel que fa a l’estatura, el grup més alt és el de les noies d’entre 18 i 19 anys, amb 162,6 centímetres de mitjana (un 2% estan massa primes), mentre que a partir del 30 anys les dones espanyoles són cada cop més baixes fins a la mitjana de 154,7 centímetres entre els 60 i 70 anys.

L’estudi ha estat possible gràcies a un sistema instal·lat en una cabina que permet prendre 130 mesures en 30 segons. Una tècnica innovadora que observa el cos en tres dimensions i que ha obtingut com a resultat la identificació de tres morfotipus generalitzats entre la població femenina espanyola. Es tracta, segons Sanitat, de tipus que ‘no s’havien catalogat fins ara’ perquè l’anatomia sempre s’havia establert sobre categories científiques en funció del sexe masculí.

‘Diàbolo’, ‘campana’ i ‘cilindre’

Aquestes dades, juntament amb les mides del perímetre de pit, cintura i maluc, són les que han permès dissenyar un nou patró que en comptes de circumscriure’s a una talla senzilla, com passa avui en dia, defineixi la roba amb codis de tres dígits que contemplen pit, cintura i maluc per a cada estatura.

En funció d’aquests paràmetres, l’estudi classifica la morfologia de les dones en tres tipus: ‘diàbolo’, ‘campana’ i ‘cilindre’. El primer és el més generalitzat i agrupa el 39% de la població femenina. El segon un 25%, i el tercer un 36%. Segons Sanitat, en la pubertat i juventut (12-30 anys) predomina la forma ‘cilindre’, metre que a la maduresa (31 a 60 anys) prima el model ‘diàbolo’, seguit del ‘cilindre’ i el ‘campana’, amb diferent proporció segons el segment d’edat. A partir dels 60, el model ‘campana’ és el més estès.