Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El Ministeri de Justícia té un màxim de tres mesos per declarar il·legítim el judici a Companys

El Ministeri espanyola de Justícia disposa de tres mesos per tenir enllestida la declaració de reparació i reconeixement a la figura de Lluís Companys. Es tracta del primer reconeixement de l’estat espanyol sobre la il·legitimitat del judici contra Companys, per rectificar ‘moral i políticament’ aquella decisió.

Amb aquest document la Generalitat podrà recórrer al Tribunal Suprem amb més ‘garanties’ per aconseguir la nul·litat del judici. Aquest dilluns el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i la néta del president Companys, Maria Luïsa Gally, s’ha reunit amb el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, per fer-li entrega d’aquesta petició.

Redacció
Redacció 13/10/2008

La Declaració de reparació i reconeixement personal, prevista a la llei de Memòria Històrica, és una declaració, moral i simbòlica, prevista per als qui van ser condemnats i sancionats, durant la guerra civil o la dictadura, pels òrgans penals o administratius de la dictadura per motius politics, ideològics o de creença.

Lluís Companys és l’únic president europeu democràticament escollit que va ser executat pel feixisme. Amb el seu afusellament, es complia una sentència dictada pel Consell de Guerra d’Oficials Generals celebrat a Barcelona el 14 d’octubre de 1940 on se l’acusava d’adhesió a la rebel·lió, una sentència que no ha estat mai anul·lada.

La Generalitat, ha ofert assessorament jurídic i ha facilitat el seu trasllat des de Mèxic, a Maria Luïsa Gally perquè la néta del president pugui presentar la declaració davant del Ministeri de Justícia.