Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El Ministeri de Justícia repararà la figura de Companys

El Ministeri de Justícia ja ha aprovat la declaració de reparació i reconeixement de la figura de l’expresident Lluís Companys i de les altres 42 persones per a les que es va sol·licitar la reparació a l’octubre. El Ministeri farà el lliurament de diplomes en un acte públic amb presència de responsables de la Generalitat, la data i el lloc estan encara per determinar. La vicepresidenta del Govern espanyol Maria Teresa Fernández de la Vega ha dit que el compromís del govern espanyol s’esgota en aquest punt i no té relació amb l’anul·lació del judici a Companys. 360 persones han sol•licitat la reparació a través dels mecanismes que estableix la Llei de la Memòria Històrica.

Redacció
Redacció 30/01/2009

El govern espanyol respon positivament d’aquesta manera a la petició que va presentar la néta de Companys, Maria Lluïsa Gally, i la Generalitat de Catalunya, perquè es reparés la figura de Companys.

La declaració suposa la reparació i reconeixement personal de Companys i la poden obtenir els qui van patir els efectes de les resolucions il•lícites dels tribunals franquistes. La poden sol·licitar tant els interessats com, en aquest cas, els descendents i les institucions que representaven, i la pròpia llei estableix que aquest dret és ‘plenament compatible’ amb l’exercici d’accions als tribunals de justícia.

Tot i aquesta restitució per part del Ministeri de Justícia, resta pendent l’anul·lació del judici sumaríssim a Companys. En l’acte del 68è aniversari de l’afusellament de l’expresident, el president de la Generalitat, José Montilla, va apuntar en que el Govern arribarà ‘fins al final’ i ‘ningú l’aturarà’, tot comprometent-se a fer ‘tot el que sigui jurídicament necessari i políticament convenient’ per aconseguir l’anul·lació del judici sumaríssim.