Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El Ministeri de Cultura entra al Macba amb una aportació d’un milió d’euros anuals

La ministra de Cultura, Carmen Calvo, i el president de la Generalitat i del Consorci Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba), José Montilla, han signat aquest dilluns un acord pel qual el Ministeri s’incorpora als òrgans de govern del museu. Aquesta presència suposarà la contribució del ministeri al finançament del Macba amb una aportació ordinària d’un milió d’euros anuals a través dels pressupostos generals de l’Estat.

Redacció 19/06/2007

A més, el Ministeri afavorirà els dipòsits d’obres d’art al Macba, directament o en col·laboració amb altres museus de l’Estat espanyol.

L’acord arriba un any més tard del que es preveia, i amb una aportació que, segons el vicepresident segon del consorci del Macba, Leopoldo Rodés, és “destacable però millorable”.

Amb la signatura de l’acord el Ministeri de Cultura espanyol s’afegeix a l’òrgan de govern del Consorci del Macba, que fins ara formaven la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Museu d’Art Contemporani.

Que no passi com el MNAC

Esperem que l’entrada del ministeri espanyol no signifiqui un canvi en els plantejaments del museus. Sense anar més lluny al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) l’entrada del ministeri ha significat un augment espectacular de les exposicions i mostres temporals relacionades amb Espanya, la pintura a l’Estat espanyol, els viatges a l’Estat espanyol…

Mirant les últimes exposicions “La fotografia realista a Itàlia i Espanya”, “Dibuixos espanyols a la Hispanic Society of America. Del Segle d’Or a Goya” o bé “El viatge a Espanya d’Alexandre Laborde” denoten quin enfocament “nacional” està agafant el museu. Desitgem que aquest fenomen no es repeteixi al Macba.