Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

El manifest a favor de l’Euskaltel català ja suma més de 200.000 adhesions

Més de 19.000 membres del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya (COETTC) i 200.000 empreses s’han adherit ja al manifest en defensa del projecte d’operador neutre que prepara la Generalitat i que creuen que està en perill. El manifest, que es va fer públic el passat 5 de juliol, insta la Generalitat a portar a bon terme aquest projecte, batejat com a Xarxa Oberta, que considera ‘clau’ per crear a Catalunya ‘les bases d’un nou futur’ basat en la societat de la informació i que tindrà un impacte positiu en l’àmbit públic, social i econòmic.

Redacció
Redacció 16/07/2010

El projecte Xarxa Oberta consisteix en la construcció i desplegament d’una xarxa troncal, comarcal i urbana de comunicacions electròniques de banda ampla basada en la fibra òptica que està previst que arribi a totes les seus corporatives de la Generalitat i a tots els municipis catalans.

Els signants del manifest, entre els quals hi ha més de 20 associacions empresarials, 5 col·legis professionals i 12 universitats, sostenen que el projecte permetrà incrementar l’eficiència i la productivitat dels serveis públics gràcies a les possibilitats que ofereix la gran capacitat de connexió, en àmbits com el telediagnòstic o la informatització de les aules. A més, defensen que la creació d’aquesta ‘autopista de la informació’ potenciarà l’equilibri territorial i una nova oferta de serveis.

La Generalitat va obrir fa dos mesos un procés de diàleg competitiu per atorgar el concurs de l’operador neutre i es van presentar tres ofertes, Abertis, Telefónica i la de Mediapro-Axia. Des d’aleshores, el projecte està a l’aire a l’hora que s’al·lega que una inversió de més de 662 milions a 20 anys no pot arrencar-se pel bloqueig del conseller d’Economia Antoni Castells.