Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El magnat de la comunicació Rupert Murdoch, amb l’independentista Alex Salmond

|

- Publicitat -

La portada d’avui contrasta vivament amb la que el mateix diari va dedicar a l’SNP el 2007, quan va assegurar que votar Alex Salmond era posar-se una soga al coll.

Amb tot, The Scottish Sun assegura que donar suport a l’SNP no significa estar a favor de la independència d’Escòcia. ‘Siguem clars des del principi, el The Sun escocès pot donar suport al senyor Salmond, però això no implica que donem suport a la independència escocesa. En àrees vitals com l’economia i la defensa, Escòcia és sens dubte més forta com a part de la Unió’, assegura el diari.

Publicitat

The Scottish Sun, però, defensa el dret dels escocesos a decidir el seu futur en un referèndum, tal i com sempre ha proposat l’SNP. ‘Creiem que els escocesos tenen tot el dret a decidir el seu propi destí en un referèndum’, assegura el diari en el seu article de suport a Salmond.

La petició de vot del The Scottish Sun per Alex Salmond és una confirmació de que l’estratègia del partit per centrar la campanya a Escòcia en el debat econòmic i no en el nacional aconsegueix el suport dels qui no estan convençuts dels beneficis de la independència. A més, també reforça la idea, defensada durant tota la campanya pel partit, de que ‘només’ Alex Salmond és un líder prou preparat per treure Escòcia de la crisi ‘provocada pels laboristes’.

Els líders
De fet, el diari escocès fa un retrat poc esperançador de la resta de líders que lluiten en la campanya electoral: el laborista Iaian Gray, la conservadora Annabel Goldie i el liberal demòcrata Tavish Scott. ‘El senyor Salmond és l’home que liderarà i farà la feina. Simplement mireu les alternatives’, assegura el diari. ‘Annabel Goldie és seriosa i treballadora, i amb ella els tories no s’han oposat als nacionalistes simplement per oposar-s’hi. Però la marca conservadora encara és molt tòxica a Escòcia perquè tingui possibilitats de guanyar’, diu l’article.

‘Tavish Scott és poc més que una veu marginal poc entusiasta i àmpliament ignorada, i els seus liberal demòcrates patiran una derrota massiva per haver permès (a Londres) un govern liderat pels conservadors que els escocesos no volen’, defensa ‘The Scottish Sun’, en referència al líder escocès dels ‘lib-dems’.

Segons el rotatiu, les eleccions a Escòcia són una ‘lluita a dues bandes entre els laboristes i l’SNP’. ‘Això ens condueix cap a Iain Gray, l’home invisible de la política escocesa. Amb tanta manca de lideratge i personalitat, ha aconseguit el gairebé impossible: ser valorat per sota de la líder tory a les enquestes com a millor candidat per a ser el nou primer ministre’

‘Aquesta és una oportunitat única a la vida per apostar pel millor per a Escòcia. El dinàmic i carismàtic senyor Salmond o l’avorrit i anònim senyor Gray? Qui prefereixes que ens representi mentre el món està mirant?’, diu l’article del ‘The Scottish Sun’, que acaba amb un gest per Salmond: ‘Play it again, Salm’ (Toca-la una altra vegada, Salm).

Les enquestes
De fet, la valoració del The Scottish Sun no és allunyada de la dels propis ciutadans. Una enquesta de YouGov per ‘Scotland on Sunday’ mostrava que més de la meitat dels votants (52%) considera que Alex Salmond seria el millor primer ministre d’Escòcia. Només un 27% aposta pel principal líder de l’oposició, Iain Gray, a qui pocs reconeixen quan surt a fer campanya al carrer.

Les enquestes, a més, demostren una revifalla del suport cap a l’SNP en el tram final de la campanya. Tot i que durant els mesos de novembre els laboristes havien arribat a aconseguir un marge de 10 punts per sobre de l’SNP, els darrers sondejos situen el partit de Salmond per damunt del 40%, una xifra que els permetria aconseguir un nombre important d’escons més que els laboristes.

Una estratègia efectiva per l’SNP
Amb les enquestes mostrant una millora de resultats electorals per l’SNP, però encara amb una victòria laborista possible, i amb el suport per la independència estancat en un 25% dels ciutadans, Salmond i el seu equip ha moderat molt el discurs independentista per atraure els votants indecisos i que, tot i estar d’acord amb la seva política de govern, no l’havien votat fins ara ‘perquè és nacionalista’.

L’SNP opta ara per un procés més gradual per arribar cap a l’estat propi, en un intent d’atraure els votants poc convençuts de deixar de pertànyer immediatament al Regne Unit. Tot i això, Salmond va voler deixar clar durant el darrer congrés davant de la militància, el mes de març a Glasgow, que no abandona l’objectiu, ara més a llarg termini, de la independència.

‘Tenim el millor equip possible i governem per tota Escòcia. Però la política no és res sense una visió més gran. Al govern, cal tractar molt amb el dia a dia. Però hem de mantenir un ull a l’horitzó. Al gran premi. Per nosaltres, aquest premi és la independència’, va assegurar. La tàctica, sembla funcionar, ja que mai abans un diari, i menys el sensacionalista ‘The Scottish Sun’, havia demanat el vot per Alex Salmond.

Els laboristes, ‘perduts’ entre Londres i Edimburg
Per la seva banda, els laboristes veuen com el seu ampli lideratge a les enquestes durant mesos es veu eclipsat ara pel creixement del suport per Alex Salmond. La formació ha posat tota la carn a la graella, i el mateix secretari general del partit, Ed Miliband, ha anat a Escòcia en diverses ocasions per fer campanya. El partit d’esquerres, ara a l’oposició a Londres, consideraria guanyar el govern d’Escòcia com un primer pas per recuperar el control a nivell britànic.

‘Els laboristes volen que aquestes eleccions sigui un referèndum sobre la coalició a Westminster. Això és simplement insultant’, assegura ‘The Scottish Sun’. ‘Aquestes eleccions no són sobre Westminster, sinó sobre qui lidera Escòcia en els propers cinc anys, i això és massa important perquè algú ho utilitzi com un joc per guanyar punts a més de 800 kilòmetres d’aquí’.

Tot i que Escòcia ha estat tradicionalment un feu de vots pel laborisme, i la creació del nou govern de conservadors i liberals a Londres va disparar, especialment durant la tardor i arran dels anuncis de retallades pressupostàries, el suport pel partit, l’estratègia de Salmond de presentar-se com l’únic líder que es ‘preocupa realment pels escocesos’ sembla donar resultats. A l’espera de les eleccions del proper 5 de maig, el diari més venut a Escòcia, ja ha votat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut