Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

El Macba tindrà nou director a l’abril

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) tindrà nou director el pròxim mes d’abril, després que aquest dilluns hagi obert el termini -que acabarà el 14 de març- per presentar les candidatures per optar a la direcció del museu. Manuel Borja-Villel, que ha estat el director del museu fins que ha acceptat la direcció del Museu Reina Sofia de Madrid, ha explicat que no sap si el canvi ‘és bo’ per a ell, però ha dit que ‘sí que és bo per al museu’, perquè ‘cal fer canvis’ i aquests s’han de fer ‘quan la situació està ben consolidada’. A més, s’ha aventurat a dir que ‘ara ve l’etapa realment de creixement’, on es veurà un Macba com el que ell sempre ‘havia somniat’. El pròxim director del Macba haurà de comptar amb la titulació superior universitària i acreditar una trajectòria i experiència en la direcció de centres d’art contemporani.

Redacció
Redacció 29/01/2008

Aquests requisits hauran de garantir que el Macba ‘mantingui el seu prestigi com a institució de referència internacional’, haurà de ser capaç de desenvolupar una política de publicacions, exposicions i activitats acadèmiques d’excel·lència i haurà de continuar enfortint la col·lecció del propi museu. Així ho ha explicat el delegat de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí. També es demana que tingui capacitat de lideratge, comunicació, negociació, planificació i presa de decisions. Haurà de saber català, castellà i anglès o ser capaç d’aprendre aquests idiomes en un any.

La comissió d’experts que analitzarà les sol·licituds presentades està format per quatre membres del comitè assessor del Macba, són Lynne Cook, Maria de Corral, Chris Dercon i Vicente Todolí. També hi seran presents el galerista Carles Duran, l’artista Pere Portabella i el professor de filosofia Xavier Antich. Pel que fa als representants d’institucions, hi haurà Vicenç Altaió, del Departament de Cultura de la Generalitat, Ainhoa Grandes de la Fundació Macba i Marta Clari de l’Institut de Cultura de Barcelona. Aquesta mateixa comissió farà, en una segona fase, les entrevistes que cregui pertinents, i elevarà una proposta de candidat a la comissió delegada i al Consell General del museu per al seu nomenament.

El termini per presentar les candidatures s’acabarà el 14 de març, a finals de març hi haurà una reunió amb les persones seleccionades, i l’aprovació del nou director del Macba es farà a l’abril. El ja exdirector del museu no participarà en l’elecció del seu successor al davant del Macba. Martí ha explicat que ‘en el moment que un plega, plega’ i ‘el 90% del cap d’en Manolo’ està pensant ‘com reinventar aquell monstre’, referint-se al Museu Reina Sofia de Madrid.