Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

El llibre “Catalunya per sucar-hi pa” guanya un premi Gourmand 2007

Catalunya per sucar-hi pa, de Jaume Fàbrega, ha guanyat el premi Gourmand 2007 en la categoria de millor llibre de viatges gastronòmics publicat en català l?any 2007. Aquest guardó el dóna anualment la fundació Gourmand World Cookbooks Awards. L’obra té una visió desacomplexada sobre la unitat de la cultura dels Països Catalans ja que no només parla de la cuina a Catalunya sinó de la gastronomia del País Valencià, el Carxe, les illes Balears, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent, Andorra i l’Alguer.

Redacció 12/12/2007

Jaume Fàbrega, reconegut expert culinari, ens presenta “Catalunya, per sucar-hi pa”, la gran guia dels gastronòmades catalans. Un llibre que sens dubte és únic en el seu gènere, tant per la seva concepció -paisatges i rutes, arqueologia i monuments, plats i vins, compres i mercats, productes i receptes, i el més complet calendari de festes populars i gastronòmiques- com pel fet que es basa, d’ una banda, en l’ autèntica realitat comarcal i local -sense falses atribucions- i també en la potenciació de Catalunya com a marca turística situada dins l’excel•lència.

Sobre l’autor

Jaume Fàbrega i Colom (Banyoles, 1948) és l’autor que havia d’escriure un llibre com aquest: unànimement se’l considera el primer escriptor gastronòmic del marc cultural català, el qui millor coneix la seva cuina i els seus productes.

Expert culinari i turístic, actualment exerceix de professor a l´Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB, dirigint el Curs d’Enologia, a més d’haver estat professor d’Història de l’Art a la Universitat de Girona. Membre de l’AICA (Associació Internacional de Crítics d’ Art) i de la FIJET (Federació Internacional de Periodistes i Escriptors de Turisme), on ha participat en la Junta de la secció catalana. Autor de llibres de referència internacional com “La cultura del gust als Països Catalans”, “La cuina catalana” o “La cuina del país dels càtars”, ha escrit centenars d’articles sobre gastronomia i turisme a “La Vanguardia”, “El Punt”, “Diari de Girona” o “El Temps”, entre molts d’altres mitjans de comunicació.