Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

El litoral català tindrà el primer mapa exhaustiu sobre la contaminació acústica submarina al món

L’Obra Social La Caixa ha posat en marxa el projecte ‘La ruta de l’Íbero’, un veler científic que recorre el litoral català i que realitzarà un mapa sobre la contaminació acústica submarina i la seva influència sobre els cetacis, que es convertirà en un estudi pioner al món. Concretament, el projecte mesurarà 27 punts situats a zones sensibles de contaminació acústica, que van des de Badalona (Barcelonès) fins a Cubelles (Garraf). Segons Michel André, director del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques i un dels responsables de l’estudi, afirma que la contaminació submarina que prové de les fonts sonores i que està associada a activitats humanes és la pitjor amenaça que pesa sobre els mars.

Redacció
Redacció 12/11/2007

Els responsables del projecte han explicat que el soroll del mar ha existit sempre però la introducció massiva de fonts sonores artificials ha esdevingut una amenaça per a l’equilibri dels ecosistemes marins pel seu caràcter recent i no controlat. En aquesta línia, André afirma que la contaminació acústica és la més perillosa pel medi ambient per dues raons, ‘perquè no disposem de cap mesura de control per falta de dades i perquè és la més recent i és la que incrementa més’.

Segons André, és ‘la primera vegada que es realitza un mapa exhaustiu sobre la contaminació acústica en una part del món i permetrà centralitzar els focus acústics associats a activitats humanes per tal que es puguin arribar a regular i trobar solucions tecnològiques que combinin el desenvolupament d’activitats humanes als mars amb la conservació dels ecosistemes’.

‘Hem escollit els cetacis com una espècie indicadora, ja que dins la cadena alimentària se situen en el màxim nivell, i la seva vida es basa, únicament, amb l’intercanvi d’informacions acústiques. Segurament, podem trobar-hi indicacions que aquesta informació és negativa perquè la cadena alimentària s’ha vist afectada per la contaminació acústica.

El litoral català s’hi troben poblacions importants de cetacis que coexisteixen amb nivells elevats de soroll antropogènic. Aquesta situació ha motivat l’Obra Social La Caixa a abordar aquest nou impacte des d’una perspectiva científica per identificar les zones on és més intensa i relacionar aquest mapa acústic amb les zones més importants per als cetacis del mar Mediterrani.

Sensibilització mediambiental

El projecte ‘La ruta de l’Íbero’ també té una vessant educativa motivada per la regressió marina que està patint el litoral degut a l’acció humana. D’aquesta manera, un miler d’alumnes de primària participaran en la campanya, on se’ls explicarà la importància de conservar la biodiversitat marina, així com les possibles solucions que estan al seu abast per intentar pal·liar els efectes negatius.

Els alumnes també podran visitar el veler científic Íbero per conèixer, de primera mà, com funciona aquest vaixell. D’aquesta manera, visitaran el quiròfan i els equips de rescat d’animals marins que porta a bord per acostar-se a la vida diària dels científics que treballen a l’Íbero.

En total, l’Íbero realitzarà una travessia de dos anys per tot el litoral espanyol i les illes. Després de navegar pel Mediterrani occidental i les Illes Balears, durant el 2008 el programa ‘La Caixa a favor del mar’ continuarà desenvolupant-se a les Illes Canàries i la costa atlàntica peninsular, on durà a terme altres projectes.

El projecte està emmarcat dins la iniciativa ‘La Caixa a favor del mar’, que ja fa anys que porta a terme treballs per a la conservació de la biodiversitat mediambiental, com la recuperació d’animals marins com les tortugues babaues o l’avaluació de la mortalitat de determinades espècies com a conseqüència de les accions humanes.