Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El jutge recrimina la ‘confusió’ del Consorci del Palau sobre la investigació separada del finançament de CDC

El jutge Juli Solaz, en el seu escrit d’obertura d’una investigació separada sobre el suposat finançament irregular de CDC a través del Palau, recrimina al Consorci de l’entitat la seva ‘posició canviant i particularment confosa’ sobre la qüestió. El magistrat retreu a a totes les acusacions, particularment la Fundació i l’Orfeó, la ‘completa desorientació i canvis de criteri’, que obeeixen, segons ell, a ‘motius completament aliens a l’àmbit jurídic’. Tot i això, Solaz obre una investigació sobre el destí final de 12 milions d’euros de patrocini de Ferrovial a la Fundació del Palau, que haurien anat a parar a CDC a través de comissions per adjudicació d’obra pública, segons la fiscalia.

Redacció
Redacció 21/01/2011

Un informe de l’Agència Tributària veu un perillós triangle format per Ferrovial, el Palau i CDC
Un informe de l’Agència Tributària indica que l’empresa Ferrovial pagava a l’expresident del Palau Fèlix Millet a canvi de l’adjudicació d’obra pública, segons el document elaborat per l’organisme estatal. L’informe apunta que els pagaments es canalitzaven a través del Palau de la Música i que representaven un 4% del valor de l’execució de l’obra. Les conclusions d’Hisenda fan referència a un document en què Millet insta l’administrador de la Fundació Ramon Trias Fargas a què adjudiqui contractes d’obra pública. Les conclusions també indiquen que Fèlix Millet hauria utilitzat aquest sistema per defraudar 5,26 milions a través del Palau entre el 2001 i el 2008.

L’Agència Tributària creu que l’expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, utilitzava l’entitat com a intermediària per a pagar a CDC comissions d’obra pública adjudicada a Ferrovial. Segons l’infrome a què ha tingut accés l’ACN, ‘el gruix de les aportacions de Ferrovial al Palau no constitueix la contribució al patrocini publicitari’. L’informe indica que aquestes aportacions ‘tenen una altra finalitat’ i afegeix que es tracta de ‘contraprestacions corresponents a l’adjudicació d’obres públiques, sent utilitzat el Palau de la Música per a canalitzar els corresponents pagaments’ cap a la Fundació Ramon Trias Fargas -ara CatDem- vinculada a CDC.

L’informe inclou documents que vinculen els pagaments de Ferrovial a l’adjudicació de la Línia 9 del Metro, la Ciutat de la Justícia i un pavelló esportiu a Sant Cugat del Vallès. Uns pagaments que Hisenda quantifica en el 4% de l’execució de les obres. En relació amb això, els redactors de l’informe han analitzat diversos faxos de Millet dirigits a l’exdirectiu de Ferrovial Pedro Bonaventura on, amb un llenguatge ‘sebreentès i críptíc’, Millet l’insta a fer front ràpidament als pagaments acordats ‘per evitar els problemes que se’n podrien derivar’.

El 3% era un 2,5%
Els pèrits d’Hisenda, en la seva declaració pel ‘cas Palau’, van assegurar que un 63% dels pagaments de Ferrovial a la Fundació del Palau van anar a parar a mans d”un tal Daniel i Carles’, que han vinculat als administradors de la Fundació Trias Fargas i responsables de finances de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Daniel Osàcar i Carles Torrent. El 37% restant se l’haurien quedat Fèlix Millet i Jordi Montull. D’aquesta manera, es confirmaria que els responsables del Palau de la Música es quedaven l’1’5% de les comissions de l’obra pública de Ferrovial, mentre que el 2,5% restant anava a CDC. Els pèrits també van ratificar que Millet i Montull van sostreure uns 23 MEUR entre el 2002 i el 2008. L’auditora Deloitte, que ha tingut accés a més informació i eleva l’espoli fins a 35 MEUR, també va validar el seu informe la setmana passada.