Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

El jutge de Barbastre rebutja que es faci complir per la via civil la resolució vaticana d’entregar les obres a Aragó

El jutge de Barbastre ha rebutjat en una interlocutòria que la justícia civil sigui qui faci complir la resolució de la Santa Seu que va dictaminar que el Bisbat de Lleida havia de fer entrega de 112 obres d’art procedents de parròquies de la Franja al de Barbastre-Montsó. Així, el jutge ha denegat l’exequàtur, l’homologació a l’estat espanyol d’una resolució judicial d’un altre estat, que havien sol·licitat el Bisbat de Barbastre-Montsó i el govern d’Aragó perquè es fes complir per la via civil la resolució vaticana sobre l’art. El jutge entén que el litigi ja ha estat jutjat per la justícia eclesiàstica i, per tant, la via civil no és l’adequada per fer complir les resolucions vaticanes.

Redacció
Redacció 02/06/2010

La petició de l’exequàtur havia estat feta pel Bisbat de Barbastre-Montsó, el govern d’Aragó i també comptava amb el suport de la Fiscalia d’Osca.

En resposta a aquesta petició, segons recull la premsa lleidatana, el jutge Eduardo Bernués, del Jutjat de primera instància de Barbastre, ha emès una interlocutòria en què defensa que és la jurisdicció eclesiàstica la que té competències per pronunciar-se sobre uns béns de la seva propietat. En aquest sentit, l’Església ja ha fet aquest pronunciament, decantant-se perquè Lleida entregui les obres procedents de parròquies de la Franja de Ponent al Bisbat de Barbastre-Montsó.

Així, el jutge afirma que els òrgans de l’Església Catòlica han d’obeir els seus tribunals però nega que la civil, sigui una via adequada per pronunciar-se sobre l’assumpte.

A banda d’aquesta decisió del jutge de Barbastre, cal recordar que està pendent la sentència que ha d’emetre en els pròxims dies la jutge del Jutjat de primera instància número 4 de Lleida, Beatriz Terrer, sobre la propietat de 88 de les obres d’art que es troben al Museu de Lleida i que reclama el bisbat de Barbastre-Montsó.

En aquest judici, que va tenir lloc el passat 18 de maig a l’Audiència de Lleida, es va evidenciar les diferents posicions que defensen els dos bisbats sobre la propietat de les obres en litigi.