Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El judici per l’objecció de consciència a Espanya de Marc Belzunces encara a la recta final

El judici per l’objecció de consciència electoral a Espanya de Marc Belzunces, que va negar-se a col·laborar en una mesa de les eleccions espanyoles per motius de consciència amb la seva ideologia independentista, arriba a la seva recta final. El cas s’haurà de resoldre a l’Audiència Provincial de Barcelona el proper dilluns 21 de juny, i la fiscalia demana a Belzunces 22 dies de presó i 3.294 euros de multa, a més de la inhabilitació per al sufragi passiu i el pagament dels costos del procés judicial. Companys de Belzunces ja han iniciat una campanya per sufragar els 7.000 euros que els podria costar el procés judicial, que compta amb un espai de suport al Facebook.

Redacció
Redacció 14/06/2010

Entre els seus arguments davant la justícia, Belzunces al·lega que, com a ‘independentisme català’, la seva consciència li impedeix completament col·laborar en l’organització de les eleccions espanyoles, tot recordant que sí que col·laboraria d’unes eleccions catalanes o municipals. El jove català assegura que comparèixer a la mesa atemptava a la seva llibertat, la seva personalitat, la seva dignitat, la seva moral, la seva consciència, el seu honor, la seva ideologia i la seva imatge pública.

Per això apel·la a la legislació nacional, espanyola i internacional que reconeixen i defensen la llibertat de les persones, la llibertat de pensament i de consciència, el dret a la dignitat, l’oposició a actes degradants, el dret inviolable de la dignitat personal, el lliure desenvolupament de la personalitat, la llibertat d’ideologia, la integritat moral, el dret a l’honor i a la pròpia imatge; el dret a viure amb dignitat i l’oposició a qualsevol tipus de maltractament.

Un cas insòlit

El cas d’un judici d’objecció electoral per causes independentistes és insòlit a Catalunya. Tal com reconeixia Belzunces, ‘no hi ha precedents en el cas d’un independentista. Sí n’hi ha en casos de moviments socials alternatius a Catalunya, i anarquistes i testimonis de Jehovà a Espanya’.

Marc Belzunces és un dels impulsors de la campanya per un Estat Propi i també és membre de Softcatalà. L’independentista explica que va ignorar la citació, ‘per simple coherència personal i intransferible’ ja que no participaria de cap elecció espanyola.